Un plan rus de tranzitie politica in Siria nu va fi punctul central al negocierilor pe aceasta tema sambata, la Viena, afirma ambasadorul britanic la ONU, referindu-se la un document in opt puncte care propune un proces de reformare constitutionala de 18 luni urmat de alegeri, relateaza AFP online.

"Suntem la curent cu propunerile ruse. Planul insusi in opt puncte nu este central in cadrul discutiilor de la Viena, dar Rusia este", a declarat miercuri Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU. Alte state occidentale au respins deja planul rus, prezentat in urma cu doua saptamani, apreciind ca nu ar oferi un raspuns clar in privinta sortii rezervate presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU l-a catalogat drept o propunere "facuta in graba". Aproximativ 20 de tari si organizatii internationale se intalnesc sambata in capitala austriaca pentru a incerca sa ajunga la un acord asupra cadrului unei tranzitii politice in Siria si unui eventual armistitiu intre regimul de la Damasc si diversele factiuni care compun opozitia, scrie MEDIAFAX.

O prima runda a negocierilor cu privire la criza siriana a avut loc la Viena la sfarsitul lui octombrie.

Rusia si Iranul sustin Damascul, in timp ce Statele Unite si aliatii lor europeni si arabi sustin anumite grupari de opozitie si cer totodata plecarea presedintelui al-Assad de la putere.

Planul rus face parte dintr-un document intitulat "abordare in vederea solutionarii crizei siriene", care indeamna la crearea unei Comisii constitutionale constituite inclusiv din membri ai grupurilor de opozitie "locali si din exterior". "Presedintele sirian nu va prezida Comisia constitutionala", se precizeaza in document.

Tot potrivit acestui text, alegeri prezidentiale si parlamentare ar putea sa fie organizate dupa ce noua Constitutie este adoptata prin referendum. Insa fara sa-i interzica lui al-Assad sa se candideze in scrutinul prezidential. "Pur si simplu este insuficient", a declarat diplomatul de la Consiliul de Securitate, care a solicitat protectia anonimatului.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

"Este necesara mai multa claritate decat atat, mai multa certitudine", continua el. "Este necesar ca acest lucru sa faca parte dintr-un acord final care sa nu-l plaseze pe (al-)Assad la putere", a subliniat diplomatul.

Diplomati au declarat ca Arabia Saudita, in special, insista ferm ca rivalul sau regional - Iranul -, dar si Rusia sa se pronunte pentru plecarea lui Bashar al-Assad de pe scena politica.

Un diplomat rus a declarat ca textul Moscovei este "mai degraba o viziune decat un plan" si ca discutiile cu privire la calea de urmat in Siria continua.

Propunerea rusa nu a fost evocata in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate - cu usile inchise - marti, insa emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura si-a exprimat speranta ca la Viena sa se poata ajunge la un acord asupra unui armistitiu. De Mistura a citat o scrisoare pe care a primit-o saptamana aceasta de la Ministerul sirian de Externe, care promite sa inceteze sa mai recurga la "arme arbitrare", sugerand o pauza in confruntari armate, potrivit unor diplomati.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Emisarul ONU si-a exprimat speranta ca un armistitiu sa ofere ocazia unor grupari din cadrul opozitiei sa se plaseze ca interlocutori credibili in negocierile de pace. El a indemnat marti sa se profite de acest "impuls" insuflat de negocierile in vederea scoaterii Siriei din acest razboi care devasteaza tara de peste patru ani si jumatate.

Conflictul sirian s-a soldat cu 250.000 de morti si a provocat cea mai grava criza a migratiei de la al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.