Numarul militarilor rusi prezenti in Siria a ajuns la 4.000, insa acest lucru si campania aeriana rusa de peste o luna de zile nu au condus la cuceriri importante ale fortelor proguvernamentale pe teren, afirma oficiali americani si experti independenti, relateaza Reuters in pagina electronica.

Moscova, care si-a mentinut zeci de ani - ca aliata a familiei conducatoare al-Assad - o prezenta militara in Siria, estima la 2.000 numarul militarilor sai prezenti in Siria cand isi incepea atacurile aeriene, pe 30 septembrie. De atunci fortele aeriene rusesti s-au dublat, iar numarul bazelor pe care acestea le folosesc a crescut, afirma oficiali americani din domeniul securitatii.

Rusii au inregistrat pierderi in lupte - inclusiv morti -, afirma trei oficiali americani la curent cu informatii secrete americane. Insa ai recunosc ca nu stiu numarul exact.

Statele Unite dispun de mijloace vaste in domeniul informatiilor, alaturi de imagerie satelitara, interceptarea comunicatiilor si contacte cu sunniti moderati si rebeli kurzi aflati pe teren in Siria, scrie MEDIAFAX.

Ministerul rus de Externe a refuzat sa comenteze cu privire la marimea contingentului rusesc din Siria sau pe tema pierderilor pe care le-a suferit. El a redirectionat Reuters catre Ministerul rus al Apararii, care nu a raspuns intrebarilor adresate in scris de agentie.

Kremlinul a anuntat ca nu exista trupe terestre ruse implicate in conflictul din Siria, insa a recunoscut ca formatori si consilieri coopereaza cu armata siriana si ca bazele ruse din vestul tarii sunt pazite de trupe.

Singura moarte pe care a raportat-o Guvernul rus a fost cea a unui militar, despre care armata a afirmat ca s-a sinucis. Parintii adolescentului au declarat insa ca se indoiesc de aceasta versiune oficiala.

Statele Unite au criticat dur interventia militara a presedintelui rus Vladimir Putin in razboiul civil care devasteaza Siria de patru ani si jumatate, iar presedintele Barack Obama a avertizat ca s-ar putea dovedi o "mlastina" pentru Rusia.

Insa Obama a inregistrat la randul sau putine succese in acest conflict. Washingtonul ataca aerian de peste un an Statul Islamic (SI), iar saptamana trecuta Obama a ordonat sa fie trimise primele trupe americane in aceasta tara - un mic contingent de pana la 50 de oameni din cadrul trupelor pentru operatiuni speciale, care sa consilieze rebeli sustinuti de Statele Unite.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

- "Oameni dincolo de gard"

Un oficial american din domeniul Apararii afirma ca aeronave rusesti opereaza acum de la patru baze si ca in apropierea acestor instalatii sunt dispuse lansatoare multiple de rachete si baterii de artilerie cu raza lunga de actiune, impreuna cu echipajele lor.

"Au o multime de oameni dincolo de gard", a subliniat acest oficial.

Victoria Nuland, diplomatul american pentru Europa cu cel mai inalt rang, le-a spus congresmenilor americani ca Rusia a inceput sa desfasoare mijloace terestre - ca de exemplu artileria - in zone asupra carora al-Assad a pierdut controlul, preluat de catre opozitia moderata, inclusiv in apropierea oraselor Hama si Homs.

"Rusia isi aliniaza artileria si alte mijloace terestre in jurul (oraselor) Hama si Homs, ceea ce sporeste considerabil vulnerabilitatea ca militarii sai sa contraatace", a declarat Nuland, asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanț provizoriu: Peste 8.000 de...
Cutremure în Turcia și Siria....

Principala baza rusa se afla la Aeroportul International Bassel al-Assad, in apropiere de orasul portuar Latakia. Toate aeronavele Moscovei pleaca de acolo in misiuni de sustinere a ofensivei terestre a armatei siriene si militiilor siite straine, a precizat oficialul din domeniul Apararii citat.

Alte trei baze - la Hama, Sharyat si Tiyas - sunt folosite de catre elicoptere de lupta, a adaugat el. Rusia a inceput sa opereze de la Tiyas de saptamana aceasta, a precizat oficialul. Flota aeriana rusa in Siria include 34 de aeronave si 16 elicoptere, potrivit oficialilor americani citati.

Actualele ofensive terestre guvernamentale prosiriene par sa aiba obiectivul sa-i asigure lui al-Assad un coridor de la Alep, in nord, prin Hama si Homs, pana la sud de Damasc si catre frontiera cu Libanul.

In pofida atacurilor aeriene rusesti, ofensivele nu au inregistrat progrese semnificative, afirma oficialii americani si expertii independenti citati. Un factor-cheie pare sa fie pierderi semnificative ale fortelor proguvernamentale a unor tancuri si vehicule blindate, din cauza unor rachete antitanc de tip TOW, de fabricatie americana, pe care Arabia Saudita le furnizeaza rebelilor care i se opun lui al-Assad.

Citeste si:
Siria a anunțat că rupe relațiile diplomatice cu Ucraina. Care este...
Siria a anunțat că rupe...

"Impactul a fost insuficient pentru a reusi o inaintare semnificativa impotriva fortelor opozitiei, cu exceptia sudului Alepului", a declarat marti, intr-o conferinta, la Washington, Yezid Sayigh, de la Carnegie Middle East Center, un institut cu sediul la Beirut.

Rusia anunta, atunci cand si-a lansat campania, ca viza in principal SI, care detine controlul asupra unor zone vaste in nordul Siriei. Insa guverne occidentale si activisti din cadrul opozitiei afirma ca Rusia a lovit mai ales forte care lupta impotriva regimului al-Assad, inclusiv unele grupari sustinute de catre Statele Unite. Diplomatia americana a reiterat miercuri aceste acuzatii.

Potrivit unei analize Reuters de luna trecuta, date de la Ministerul rus al Apararii aratau ca aproape 80% dintre tintele declarate ale Rusiei s-au aflat in zone care nu se aflau sub controlul SI.

Citeste si:
Rusia a folosit aceeași tactică precum în Cecenia și Siria! Ce spun...
Rusia a folosit aceeași...

- "Coada logistica"

Un oficial american din domeniul informatiilor este de parere ca ofensivele sustinute de rusi inca mai pot realiza progrese, dar cu cat se prelungeste mai mult impasul, cu atat va creste presiunea asupra presedintelui rus Vladimir Putin sa ia in calcul alte optiuni.

"Aceste ofensive majore nu sunt la inceput", a subliniat acest oficial, care a solicitat protectia anonimatului.

Christopher Harmer, un analist de la Institute for the Study of War, un institut de cercetare, apreciaza ca aceasta crestere a numarului trupelor rusesti pe teren reprezinta o sustinere si personalul logistic necesare in cadrul operatiunilor.

"Ceea ce s-a intamplat, cel mai probabil, este ca, imediat ce rusii au avut suficiente forte in teatru pentru a incepe operatiuni, au facut-o", a declarat Harmer. "Cresterea la 4.000 este pur si simplu coada logistica de sustinere a luptelor", a adaugat el.

Harmer a apreciat ca numarul trupelor ruse in Siria poate ajunge la 8.000 sau mai mult.

O sursa militara siriana proguvernamentala declara pentru Reuters, pe 20 octombrie, ca cel putin trei cetateni rusi care luptau alaturi de fortele Guvernului sirian au fost ucisi de un obuz, in apropiere de Latakia. Autoritatile ruse au negat vehement, la vremea respectiva, ca ar fi fost ucis vreun membru al peronalului militar rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.