Angela Merkel avertizeaza ca inchiderea frontierelor din cauza extracomunitarilor poate conduce la conflicte militare, evocand tensiuni la frontierele Germaniei cu Austria si probleme in Croatia, Slovenia si Romania din cauza gardului metalic construit de Ungaria.

In cursul unei conferinte a CDU desfasurata in orasul german Darmstadt, Merkel a incercat din nou sa justifice politicile flexibile ale Berlinului in materie de imigratie, evocand disensiunile cu partenerii social-democrati. "Continuam sa negociem. Nu este prima data cand suntem nevoiti sa convingem SPD de lucruri rezonabile. Germania va ajuta oamenii care fug de razboaie si persecutii", a spus liderul CDU, insistand pentru crearea unor zone de tranzit.

Zilele urmatoare, cancelarul Angela Merkel, liderul Uniunii Crestin-Democrate (CDU), se va intalni din nou cu vicecancelarul Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), si cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, pentru a discuta despre propunerea instituirii unor zone de tranzit pentru imigrantii extracomunitari. Planul prevede crearea unor zone de tranzit de-a lungul frontierei germane pentru selectarea refugiatilor si depistarea imigrantilor cu ratiuni economice. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), pledeaza pentru construirea centrelor de tranzit, dar Partidul Social-Democrat se opune detinerii extracomunitarilor.

Cancelarul Germaniei a avertizat ca exista riscul izbucnirii unor conflicte militare daca unele tari isi inchid frontierele spre Germania, explicand ca unele state se tem ca extracomunitarii vor ramane pe teritoriile lor.

"Ne confruntam cu o situatie care nu a mai fost pana acum: perspectiva unor conflicte, care parea indepartata, s-a apropiat de noi", a subliniat Merkel, potrivit EUObserver.

"Construirea gardului de catre Ungaria a perturbat tranzitul fluxului de imigranti", a subliniat Merkel, potrivit Der Spiegel si Deutsche Welle, notand ca, din cauza barierelor montate de autoritatile ungare, extracomunitarii incearca sa tranziteze Croatia, Slovenia si Romania.

"Nu vreau sa apara din nou conflicte militare in zona Balcanilor", a insistat Merkel, referindu-se la razboaiele produse in anii 1990 in spatiul fost iugoslav.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Ungaria a construit gard metalic la frontiera cu Serbia si Croatia, evocand un plan similar pentru segmente ale frontierei cu Romania. In acest context, mii de extracomunitari care erau in Serbia s-au orientat in principal spre Croatia si Slovenia pentru a ajunge in Austria si Germania.

Angela Merkel a explicat ca Germania, in calitatea de cel mai mare stat din cadrul Uniunii Europene, are o responsabilitate mare in gasirea unei solutii care sa incurajeze solidaritatea, nu disensiunile, in gestionarea crizei imigrantilor.

"Sunt destul de sigura ca putem gasi o solutie", a incheiat Merkel.

Potrivit estimarilor, in Germania vor ajunge in 2015 intre 800.000 si 1,2 milioane de imigranti din Orientul Mijlociu si din Africa, Guvernul Angela Merkel fiind criticat pentru atitudinea flexibila privind primirea extracomunitarilor.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.