Rusia ar trebui sa consolideze capacitatile nucleare strategice, ca reactie la actiunile "agresive" ale Statelor Unite, afirma vicepremierul rus Dmitri Rogozin, propunand revenirea la practica Razboiului Rece de instruire a civililor rusi pentru a face fata unui eventual conflict atomic.

Statele Unite produc dezechilibre in balanta nucleara prin dezvoltarea unor noi tipuri de arme, a declarat Dmitri Rogozin, potrivit agentiei Reuters, dupa o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate coordonata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Rusia nu are alta optiune decat sa reactioneze la capacitatile militare agresive ale Statelor Unite", a afirmat Rogozin, vicepremierul rus responsabil de Industria militara. "Masurile pentru contracararea agresorului ar putea include actiuni de consolidare a capacitatilor nucleare strategice ruse, adica masuri reciproce, pentru a ne asigura ca nu ii va veni cuiva vreo idee nebuneasca", a spus Rogozin.

"Ar putea fi si alte masuri, astfel incat populatia, in cazul in care ar fi vizata de acest tip de atac, sa poata evita pierderi colosale... Trebuie reconcepute sistemele de aparare civila", a subliniat Dmitri Rogozin.

In timpul Razboiului Rece, autoritatile sovietice construisera un sistem de adaposturi antiatomice, iar instruirea pentru a face fata unui atac nuclear incepea din scoli.

Inainte de reuniunea Consiliului rus pentru Securitate, Dmitri Rogozin ironizase politicile strategice americane. "Strategii americani incep pentru prima data sa aiba viziunea iluzorie ca ar putea obtine victoria impotriva unei puteri nucleare printr-un razboi nonatomic. Este o absurditate, acest lucru nu se va intampla niciodata", a subliniat Rogozin, conform Itar-Tass.

Tensiunile dintre NATO si Rusia s-au amplificat in ultimii ani, pe fondul ingerintelor ruse in estul Ucrainei si, recent, in conflictul din Siria, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.