Rusia a anuntat luni ca fortele sale de "voluntari" se vor alatura luptelor la sol in Siria, intensificand confruntarea pe tema conflictului sirian.

Trupele terestre si fortele aeriene ruse desfasurate in Siria reprezinta o provocare pentru politicile regionale ale presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ale presedintelui american, Barack Obama, si ale NATO. Prezenta fortelor terestre ar putea schimba in mod fundamental conflictul, care s-a soldat pana in prezent cu 250.000 de morti de la izbucnirea sa in 2011.

Desi presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca nu va trimite trupe in Siria, planul privind mobilizarea "voluntarilor" a fost dezvaluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul sau militar in Parlament. Amiralul Komoyedov a precizat ca "voluntarii" tarii sale, aflati in drum spre Siria, "nu pot fi opriti". Aceasta tactica este similara cu cea folosita de Rusia pentru a ocupa peninsula ucraineana Crimeea in martie 2014 si pentru a-i ajuta pe separatistii prorusi din estul Ucrainei.

In plus, oficiali miitari americani estimeaza ca peste 600 de militari rusi se afla deja pe teritoriul Siriei, pe langa echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost vazute la baza aeriana rusa de langa Latakia, in nord-vestul Siriei, in apropierea frontierei cu Turcia, scrie MEDIAFAX.

Rusia si-a intensificat campania de bombardamente declansata saptamana trecuta in Siria, dar tintele sale genereaza preocupare. Oficialii rusi sustin ca bombardeaza obiective ale gruparii Stat Islamic, dar pana in prezent au fost vizate mai mult teritorii controlate de alti insurgenti, care se opun regimului presedintelui Bashar al-Assad, aliatul Rusiei. Raidurile au vizat Armata Cuceririi, o organizatie islamista din care fac parte Frontul al-Nusra, aripa siriana a retelei al-Qaida, si mai multe grupuri seculare, inclusiv unele sprijinite de americani.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Afirmatia privind sosirea voluntarilor rusi in Siria a alimentat speculatiile privind o ofensiva terestra impotriva insurgentilor, care va implica o coordonare fara precedent a aliatilor lui Assad. La ofensiva ar putea participa, alaturi de armata siriana, fortele ruse, iraniene si militiile libaneze Hezbollah. Gruparile insurgente care se opun regimului lui Assad si organizatiei Stat Islamic, inclusiv unele sustinute de americani, au anuntat ca nu vor mai participa la procesul de pace sustinut de Rusia, pe care o acuza ca le ocupa tara.

Separat, un grup de clerici sauditi influenti a cerut tarilor arabe si musulmane sa sustina jihadul impotriva lui Assad si a aliatilor sai rusi si iranieni, comparand razboiul sirian cu ocupatia sovietica a Afganistanului in anii '80.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.