Milioane de rusi indatorati au dreptul, incepand de joi, sa se declare in faliment, o premiera pentru Rusia, autoritatile incercand sa reduca povara financiara suportata de populatie, in contexul recesiunii profunde cu care se confrunta tara.

La 1 octombrie a intrat in vigoare o noua lege care permite cetatenilor cu datorii totale de peste 500.000 de ruble (7.600 dolari) si intarzieri de plata de peste trei luni sa faca cerere de intrare in faliment. In plus, pot fi impuse penalizari datornicilor care nu se declara in faliment daca nu isi pot plati datoriile.

Pana acum, numai entitati locale precum companiile puteau sa ceara falimentul, iar noua lege are rolul sa creeze un cadrul de reglementari prin care persoanele fizice sa isi poata restructura imprumuturile. Persoanele care datoreaza sub 500.000 de ruble pot cere la randul lor protectia legii falimentului, daca pot dovedi ca nu pot plati ratele.
Legea se aplica tuturor tipurilor de imprumuturi, de la cele de consum si pentru automobile pana la creditele ipotecare si cele in valuta.

Potrivit viceguvernatorului bancii centrale a Rusiei, Vasili Pozdisev, legea da mai multe drepturi celor indatorati. El a estimat ca 500.000 de oameni ar putea folosi legea imediat, in timp ce alte estimari sunt chiar mai ridicate. Potrivit Biroului Unic de Credite (BUC), divizie a bancii Sberbank, care monitorieaza istoricul creditelor, 580.000 de rusi, respectiv 1,5% din numarul total al datornicilor, se califica imediat pentru faliment, scrie MEDIAFAX.

Numarul celor care vor recurge la protectia legii falimentului ar putea fi mult mai mare, fiind eligibili 6,5 milioane de oameni care nu si-au platit imprumuturile o perioada de peste 90 de zile, a aratat Biroul Unic de Credite. De la intrarea in recesiune a Rusiei in 2014, din cauza scaderii preturilor petrolului si a sanctiunilor occidentale impuse tarii dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, numarul saracilor din Rusia a crescut, ca si numarul creditelor de consum.

Potrivit BUC, 40 de milioane de rusi au contractat credite de consum, aproape o treime din populatie, chiar daca numarul imprumuturilor care sunt acordate este in scadere, din cauza reticentei bancilor sau clientilor.

De exemplu, datele BUC arata ca in luna august au fost acordate imprumuturi in valoare de 181 de miliarde de ruble, in scadere de la 199 de miliarde de ruble in iulie.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.