Premierul moldovean, Valeriu Strelet, a cerut miercuri, in discursul sustinut in cadrul Adunarii Generale a ONU, retragerea trupelor ruse din Transnistria, a anuntat Guvernul de la Chisinau, citat de Moldpres in pagina online.

Prim-ministrul Valeriu Strelet s-a referit, in mod special, la deteriorarea sistemului de securitate si cooperare in Europa, odata cu anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa, si izbucnirea conflictului armat in estul Ucrainei. "Republica Moldova sustine solutionarea pasnica a conflictului in Donbas, in conformitate cu acordul incheiat la Minsk, respectand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean in aceste momente dificile", a declarat acesta.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, prim-ministrul a pledat pentru solutionarea acestuia prin identificarea unui statut special, cu respectarea integritatii si suveranitatii Republicii Moldova. De asemenea, seful Guvernului de la Chisinau a reiterat pozitia privind necesitatea retragerii fortelor militare si a munitiilor rusesti de pe teritoriul Moldovei, in conformitate cu angajamentele internationale si prevederile constitutionale, scrie MEDIAFAX.

Valeriu Strelet a subliniat ca Republica Moldova sustine toate actiunile intreprinse de ONU in domeniul prevenirii conflictelor, combaterii terorismului international si dezarmarii, pledand ca toate tarile sa participe activ in implementarea acestor prioritati. In acest sens, prim-ministrul a tinut sa mentioneze ca Republica Moldova a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comertul cu Arme, in cadrul unui eveniment ce s-a desfasurat pe marginea Adunarii Generale ONU. Strelet a mai evocat contributia Chisinaului in misiunile ONU de mentinere a Pacii prin detasarea militarilor in Kosovo, Sudan, Republica Central Africana.

In discursul sau, premierul a vorbit si despre importanta respectarii drepturilor omului, in conditiile in care acest principiu este incalcat in multe parti ale lumii. Republica Moldova coopereaza activ in cadrul procesului de Evaluare Periodica Internationala, implementand Planul National de Actiuni in domeniul drepturilor omului.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Referindu-se la Agenda de dezvoltare durabila post-2015, Valeriu Strelet a declarat ca R. Moldova sustine initiativele Natiunilor Unite si ale statelor membre in domeniul schimbarilor climatice si planifica sporirea ratei energiei regenerabile cu 20% pana in 2020. "Mai mult decat atat, implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova -Uniunea Europeana reprezinta o directie strategica ce vine sa completeze eforturile tarii noastre in promovarea obiectivelor de dezvoltare durabila", a declarat el.

Valeriu Strelet a apreciat efectele pozitive ale implementarii Acordului de Asociere RM-UE asupra dezvoltarii tarii sale, mentionand ca acest document apropie Republica Moldova politic si economic de Uniunea Europeana si contribuie la modernizarea societatii moldovenesti in spiritul valorilor europene si universale – democratia, suprematia legii si respectarea drepturilor omului.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Republica Moldova sustine eforturile de reforma a structurii ONU, a Adunarii Generale si a Consiliului de Securitate, in vederea sporirii eficientei, transparentei si reprezentarii regionale echitabile. Exprimam convingerea ca toate statele membre se vor angaja in continuare, prin eforturi comune, in confruntarea noilor pericole si provocari, promovand pacea si cooperarea, asa cum ne-au indemnat fondatorii Natiunilor Unite", a conchis el.

- Valeriu Strelet, confundat cu Vladimir Putin la ONU -

La inceputul vizitei sale la ONU, premierul moldovean a facut obiectul unei confuzii. Potrivit site-ului Moldova.org, Strelet a fost confundat cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, atunci cand a fost intampinat de staff-ul tehnic de la sediul Natiunilor Unite, luni, cu ocazia ceremoniei de deschidere a celei de-a 70-a reuniuni a Adunarii Generale ONU de la New York.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

Astfel, premierul moldovean a fost escortat in sala de festivitati spre locul care fusese pregatit pentru presedintele rus, potrivit postului de televiziune rusesc RTVI.

Se pare ca premierul moldovean a clarificat imediat situatia, indreptandu-se spre locul care ii era rezervat. In presa rusa au aparut o serie de comentarii pe tema acestei confuzii, unele ziare afirmand ca, dupa o absenta de zece ani la sediul ONU, nimeni nu mai tine minte cum arata liderul rus cu adevarat.

De altfel, presa de la Chisinau a mai scris vara aceasta despre asemanarea lui Valeriu Strelet cu Vladimir Putin. Dupa desemnarea sa in calitate de premier, Valeriu Strelet a recunoscut ca deseori i se spune ca seamana cu liderul de la Kremlin. Unii i-au mai spus ca din profil seamana cu fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu.

"Aluzii mi-au facut demult si continua sa-mi faca toti cei care fie ma vad prima data, fie inca nu s-au deprins cu mine. De regula, oamenii spun ca seman cu liderul rus sau din profil cu presedintele Basescu. Conteaza continutul activitatii mele si mi-as dori sa fiu unic prin randament, prin rezultatele pe care imi doresc sa le aduc", a declarat atunci premierul.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu anunță schimbări în agenda deplasărilor...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.