Noul observator, ASTROSAT, ii va ajuta pe oamenii de stiinta indieni sa isi intensifice eforturile de explorare a spatiului, studiind diverse corpuri ceresti indepartate si realizand analize aprofundate ale unor sisteme stelare, informeaza Reuters.
"Aceasta lansare este importanta pentru stiinta astronomiei", a spus Harsh Vardhan, ministrul indian pentru Stiinte ale Pamantului. "Asteptam cu nerabdare debutul acestor cercetari prospective", a adaugat el.
In paralel, lansarea unui numar de sase sateliti, dintre care patru sunt americani, a avut loc cu doar cateva ore inainte de intalnirea programata dintre premierul indian Modi si presedintele american Barack Obama.
Modi este foarte mandru de programul spatial al Indiei si a laudat in repetate randuri eforturile facute de oamenii de stiinta din tara sa, care au obtinut o reusita majora in 2014, atunci cand sonda lor spatiala, un model low-cost, s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte de la prima incercare.
In ciuda succeselor recente, dezvoltarea programului spatial indian a fost afectata de lipsa unor lansatoare spatiale grele si de executia lenta a misiunilor - in perioada 2007 - 2012, doar jumatate dintre cele 60 de misiuni planificate au fost realizate.
In decembrie 2014, India a testat cu succes o noua racheta, mai puternica - Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mark III -, care poate sa transporte pe orbita o incarcatura mai mare, dar care nu este deocamdata operationala, scrie MEDIAFAX.
ASTROSAT este considerat o versiune mai mica a telescopului spatial Hubble, lansat de NASA in 1990. Dispozitivul indian va fi capabil sa detecteze obiecte ceresti in diverse lungimi de unda, precum raze X, insa cu o precizie mult mai mica decat Hubble, a spus Mayank Vahia, cercetator la Tata Institute of Fundamental Research.
Cele cinci instrumente stiintifice aflate la bordul lui ASTROSAT vor transmite datele pe care le recolteaza catre un centru de control, situat in sudul orasului Bangalore. Telescopul spatial indian are o durata de viata programata de cinci ani.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Cocorico, la târgurile de Crăciun din București. Ce preparate găsim la...
Sursa: retail.ro
-
Exim Banca Românească reduce dobânda la creditul de nevoi personale
Sursa: futurebanking.ro
-
Bucuria de a dărui, mai mare decât bucuria de a primi
Sursa: garbo.ro
-
Fuste Chic: Cheia unor ținute spectaculoase în sezonul rece
Sursa: kudika.ro
-
Aplicație de dating, dar pentru joburi. Cofondator nPloy: „Chiar dacă te...
Sursa: wall-street.ro