Vladimir Putin l-a contactat telefonic pe cantaretul Elton John - victima unei farse telefonice, saptamana trecuta - si i-a propus o intrevedere oficiala, a anuntat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant de la Kremlin, citat de bbc.com.

Cantaretul britanic declarase anterior ca doreste sa se intalneasca cu presedintele rus pentru a discuta despre "atitudinea ridicola" a acestuia in ceea ce priveste drepturile persoanelor gay din Rusia.

Dupa acea declaratie, Elton John a fost victima unei farse telefonice, organizata de doi prezentatori ai unei emisiuni TV umoristice, care au pretins ca erau presedintele rus si un translator al sau.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant de la Kremlin, a dezvaluit pentru presa rusa ca, de aceasta data, presedintele Putin l-a contactat cu adevarat pe cantaretul britanic, la telefon, si l-a rugat sa nu se simta ofensat din cauza acelei farse. Vladimir Putin a declarat, joi, ca este dispus sa se intalneasca cu Elton John - atunci cand agendele lor de lucru le vor permite acest lucru - si sa discute "despre orice chestiune" care il intereseaza pe starul britanic, a precizat Dmitri Peskov.

Rusia a fost aspru criticata pe plan international din cauza legislatiei sale care ii vizeaza pe homosexuali, inclusiv pentru o lege din 2013 ce permite condamnarea persoanelor care furnizeaza informatii despre homosexualitate unor persoane care nu au implinit inca varsta de 18 ani. Un raport intocmit de Human Rights Watch, in 2014, afirma ca Rusia nu a reusit sa previna si sa condamne violenta homofoba, in contextul in care atacurile comise asupra minoritatile s-au intensificat tot mai mult.

Intr-un interviu acordat pentru BBC in luna septembrie, Elton John a spus ca atitudinea lui Vladimir Putin fata de persoanele gay "genereaza izolare si prejudicii" si este "ridicola".

Starul britanic a spus ca isi doreste sa discute despre aceasta chestiune cu presedintele rus, desi este constient de faptul ca Putin ar putea sa nu il ia in serios: "Ar putea sa rada de mine pe la spatele meu...si sa creada ca sunt complet idiot".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Ulterior, intr-un mesaj publicat pe contul sau de pe platforma online Instagram, Elton John i-a multumit lui Vladimir Putin pentru faptul ca "l-a contactat" pentru o discutie telefonica. Insa Dmitri Peskov a reactionat a doua zi si a spus ca articolele din presa occidentala despre acea presupusa conversatie telefonica "nu erau adevarate". Dupa aceea, o inregistrare audio a acelei farse telefonice a fost difuzata la postul national de televiziune din Rusia.

Prezentatorul TV si umoristul Vladimir Krasnov a recunoscut ca a fost autorul acelei farse, precizand pentru BBC si pentru cotidianul rus Komsomolskaya Pravda ca a fost ajutat in realizarea farsei respective de colaboratorul sau Alexei Stoliarov. Dupa ce a aflat ca a fost victima unei farse, Elton John - care este casatorit cu producatorul de film David Furnish - a avut o reactie eleganta si a declarat public ca doreste in continuare sa discute cu presedintele rus despre drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, n.r.) din Rusia.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

"Farsele sunt amuzante. Homofobia, pe de alta parte, nu e niciodata amuzanta. Iubesc Rusia si oferta mea de a discuta cu presedintele Putin despre drepturile comunitatii LGBT ramane valabila. Voi lupta intotdeauna pentru acei oameni care sunt injositi si discriminati", a declarat starul britanic.

Cantaretul britanic, homosexual declarat, a incercat fara succes sa obtina o intrevedere cu Putin in timp ce se afla in Rusia, in noiembrie 2014, la un an dupa ce sfidat protestele din aceasta tara si a sustinut doua concerte in 2013, intr-o perioada agitata in istoria acestui stat, dupa adoptarea unor legi controversate, care interzic "raspandirea propagandei gay" in randul persoanelor sub 18 ani.

In timpul concertului pe care l-a sustinut in 2014 la Sankt Petersburg, artistul britanic a criticat aceste legi si a facut in fata fanilor urmatoarea declaratie: "Desi sunt gay, am simtit intotdeauna ca sunt bine primit aici, in Rusia. Daca nu as fi sincer in legatura cu ceea ce sunt, nu as putea sa compun aceste cantece. Ele nu inseamna propaganda gay. Ele reprezinta felul in care eu exprim viata. Daca incepem sa pedepsim oamenii pentru asa ceva, atunci lumea isi va pierde umanitatea".

Citeste si:
Avertismentul lui Elton John post-Brexit
Elton John avertizează în...

Elton John s-a declarat bisexual in 1976, la inceputul carierei sale, intr-o perioada in care astfel de recunoasteri ale orientarii sexuale erau rare. In 1984, cantaretul s-a casatorit cu o femeie, dar a divortat patru ani mai tarziu. Ulterior si-a facut publica homosexualitatea si a devenit un aparator al drepturilor homosexualilor si un luptator contra SIDA.

Intr-o cariera de aproape cinci decenii, Elton John a reusit sa vanda peste 250 de milioane de albume in toata lumea si a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cantareti ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii in anii '70, cu sapte albume consecutive No. 1 in Statele Unite si sase single-uri No. 1. Succesul sau a avut un impact puternic in muzica pop si a condus la cresterea popularitatii pianului in rock'n'roll.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

El continua sa fie un simbol al vietii publice si a fost foarte implicat in lupta anti-SIDA, dupa sfarsitul anilor '80. A intrat in Rock and Roll Hall of Fame in 1994 si a fost numit cavaler in 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.