Traficul trenurilor Eurostar puternic perturbat la Calais si noile proteste din fata garii internationale din Budapesta au confirmat miercuri urgenta crizei imigrantilor, careia statele Uniunii Europene (UE) cauta sa-i raspunda in comun, relateaza Reuters in pagina electronica.

In fata acestei situatii fara precedent de la Razboiul din Balcani, in anii '90, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmeaza sa prezinte saptamana viitoare - in declaratia sa anuala despre "starea Uniunii" - noi masuri. Acestea ar urma sa simplifice procedura de solicitare de azil si sa permita totodata autoritatilor europene sa diferentieze intre refugiati amenintati din cauza situatiei din tara lor de origine si imigranti din motive economice, care pleaca in exil nu din cauza unor motive de securitate, ci pentru ca sa scape de saracie.

Acestia din urma ar putea sa fie retrimisi in tarile de origine, in timp ce refugiatii ar urma sa fie repartizati intre cele 28 de state membre ale UE, scrie MEDIAFAX.

La Calais, patru trenuri Eurostar care asigurau o legatura intre Paris si Londra au fost oprite marti seara, dupa care si-au continuat drumul in noaptea de marti spre miercuri. Un al cincilea, oprit la intrarea in tunelul de sub Canalul Manecii, a fost tractat pana in Gara Calais-Fréthun, unde a ramas peste noapte cu cei aproximativ 700 de pasageri.

Imigrantii au patruns cu sutele pe caile ferate din Gara Calais-Fréthun, provocand oprirea traficului. SNCF a precizat ca traficul a fost complet blocat, iar curentul oprit, in vederea evacuarii imigrantilor. Aceste incidente au avut loc la o zi dupa o vizita a premierului Manuel Valls, in cursul careia acesta a apreciat ca frontiera franco-britanica este "deplin controlata", in urma consolidarii recente a mijloacelor de securitate.

La Budapesta, sute de persoane, expulzate din gara internationala marti, au manifestat pentru a doua zi consecutiv, miercuri, strigand "Libertate! Libertate!" si cerand sa fie lasate sa se duca in Germania. Peste 2.000 de imigranti, inclusiv familii cu copii, s-au adunat in piata din fata Garii Keleti. Autoritatile ungare, care au mobilizat forte antirevolta, subliniaza ca aceste persoane nu dispun de documente care sa le permita sa-si continue calatoria.

Reticente

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Autoritatile germane au anuntat miercuri ca numarul de cereri de azil inregistrate in august a depasit 100.000, dintr-un total de 413.535 cate au fost depuse de la inceputul anului. In numele "demnitatii si valorilor europene", Guvernul german a decis sa-i primeasca pe candidatii la exil, adoptand astfel o pozitie putin impartasita de catre partenerii sai europeni.

Politia ceha a decis sa nu-i mai aresteze pe refugiatii sirieni care tranziteaza teritoriul ceh, care au depus o cerere de azil in Ungaria si care incearca sa ajunga in Germania. Conform Regulamentului de la Dublin, solicitantii de azil sunt obligati sa ramana in tara in care au patruns in spatiul comunitar si sa depuna o cerere de azil.

Comisarul european insarcinat cu Imigratia Dimitris Avramopoulos, un fost ministru grec de Externe, a anuntat marti seara ca planul care va fi anuntat saptamana viitoare este menit sa ajute tari de intrare ca Italia, Grecia si, probabil, Ungaria sa inregistreze cererile de azil.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Avramopoulos a precizat ca discutiile purtate in prezent cu guvernelor Celor 28 sugereaza ca exista speranta unei "flexibilizari" in cazul anumitor reticente, provocate de propunerea prezentata in mai de catre Jean-Claude Juncker cu privire la o repartizare a imigrantilor intre statele membre. "Majoritatea tarilor doresc sa contribuie. Anumite tari, care erau un pic reticente, si-au schimbat pozitia, deoarece isi dau seama ca aceasta problema este a lor tot atat de mult pe cat este a altora", a adaugat el.

Autoritatile elene au anuntat arestarea, la Salonic, a sase persoane - patru bulgari si doi turci - suspectate ca au trecut 103 imigranti din Turcia in Grecia. Calauzele cereau cate 2.000 de euro de persoana pentru a conduce imigrantii intr-un camion pana in Macedonia, unde au fost gasite.

O ambarcatiune care transporta 16 sirieni s-a scufundat in largul Arkyalar, in apele Turciei, in timp ce incerca sa ajunga pe Insula greaca Kos. Sapte pasageri au murit, iar cinci erau dati disparuti, in timp ce alti patru au fost salvati.

Citeste si:
Jean-Claude Juncker, suspus unei operatii de urgenta
Jean-Claude Juncker, suspus...

O ambarcatiune la bordul careia se aflau 40 de resortisanti africani - 33 de barbati, sase femei si o fata - a ajuns, marti seara, pe coastele Gran Canaria, principala insula din arhipelagul spaniol situat in largul Marocului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.