UE si SUA au condamnat violentele de la Kiev de luni, soldate cu moartea a doi politisti si ranirea altor 120, dupa ce parlamentarii au adoptat in prima lectura un proiect de lege privind o autonomie sporita pentru teritoriile separatiste din estul Ucrainei, informeaza site-ul EUobserver.com.

Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a declarat ca procesul de reforma din Ucraina "nu trebuie pus in pericol de violente. Evenimentele de astazi sunt foarte ingrijoratoare", a precizat ea luni.

"Violenta este inacceptabila in orice circumstante, dar violenta impotriva deciziei unui Parlament ales este si mai grava", a apreciat la randul sau Ministerul german de Externe.

Departamentul de Stat al SUA a salutat votul din Parlament drept "un pas important catre buna guvernanta". Notand ca oamenii au dreptul la proteste pasnice, iar fortele de ordine trebuie sa dea dovada de retinere, Departamentul de Stat a denuntat violentele.

Cele mai grave rani au fost cauzate de o grenada care a explodat in multimea din fata Parlamentului, unde se vota un proiect de lege ce prevedea investirea guvernelor regionale cu mai multa putere. Barbatul acuzat de atacul cu grenada, Igor Humeniuk, in varsta de 24 de ani, este un sustinator al partidului nationalist Svoboda, care a petrecut recent opt luni pe linia frontului, in estul Ucrainei, scrie MEDIAFAX.

Svoboda si Partidul Radical au organizat protestele pentru ca, spun ei, legea privind descentralizarea este primul pas catre autonomie pentru zonele ocupate de Rusia din regiunea Donbas. "Amendamentele constitutionale intaresc statutul special al regiunii Donbas si reprezinta un act de capitulare in fata Kremlinului", a transmis Svoboda. Svoboda a sustinut, de asemenea, ca atacul cu grenada a fost "o provocare planuita impotriva patriotilor ucraineni".

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat ca proiectul de lege este in concordanta cu cererile Uniunii Europene privind reforma politica si cu Acordul de incetare a focului, incheiat la Minsk. Acesta a spus ca proiectul de lege face referire la "un aspect minor din cadrul particularitatilor unei auto-guvernari locale", in comparatie cu cererile Rusiei de federalizare, care ar fi dat guvernelor-marioneta ale ei din regiunile Donetsk si Lugansk situate estul Ucrainei, un drept de veto privind integrarea tarii in UE si NATO.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

El a adaugat ca fara aceasta lege, care a trecut de prima lectura cu 265 de voturi din cele 400 ale Parlamentului unicameral al Ucrainei (Verhovna Rada), "soarta unei coalitii internationale pro-ucrainene ar fi in mod semnificativ amenintata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.