Uciderea celor doi jurnalisti in timpul unei transmisiuni in direct, miercuri, a relansat "eterna" dezbatere cu privire la controlul armelor de foc in Statele Unite, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Casa Alba a indemnat din nou Congresul sa legifereze in vederea unei bune reglementari a vanzarii si utilizarii armelor de foc.

Deplangand un "atac armat tragic", Josh Earnest, un purtator de cuvant al presedintelui Barack Obama, a subliniat faptul ca Legislativul ar putea sa ia masuri "de bun simt" in vederea limitarii acestui fel de drame - "prea frecvente" in Statele Unite.

Clinton indeamna la oprirea violentei, republicanii evita subiectul

Dintre candidatii la succesiunea lui Obama, democrata Hillary Clinton s-a declarat "devastata si furioasa", intr-un mesaj postat pe Twitter.

"Este necesar sa actionam in vederea opririi violentei implicand arme de foc si nu mai putem astepta", a subliniat ea.

In randul republicanilor, mai multi candidati la investire ca Jeb Bush sau Ted Cruz si-au exprimat in mod public sustinerea fata de rudele victimelor, dar fara sa faca vreo trimitere la legislatia cu privire la armele de foc. Presedintele american a recunoscut in iulie, intr-un interviu pentru BBC, ca acest control al armelor va fi "cea mai mare frustrare" a presedintiei sale. Obama a lansat, totusi, un apel puternic la o actiune in Congres, inca din decembrie 2012, dupa atacul sangeros de la o scoala din Newtown, soldat cu 27 de morti.

Doar patru luni mai tarziu, congresmenii puneau capat unei reforme in acest sens.

Presedintele american denunta, atunci, "o zi a rusinii pentru Washington", aratand cu degetul catre puternica National Rifle Association (NRA), o organizatie de lobby in favoarea armelor de foc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.