Cancelarul Angela Merkel a denuntat luni violenta indreptata catre un azil dintr-un oras din estul Germaniei, catalogand-o drept "repulsiva", dupa ce timp de doua nopti consecutive acolo au avut loc revolte impotriva refugiatilor, informeaza site-ul agentiei de presa DPA.


Noul adapost pentru imigranti deschis in comuna Heideneau, in apropiere de orasul german Dresda, a fost atacat in weekend de catre protestatari care, in mare parte, apartineau extremei-drepte si miscarilor neonaziste.

"Este dezgustator cum extremistii de aripa dreapta si neonazistii incearca sa se foloseasca de un centru de refugiati pentru a-si difuza mesajul. Si este rusinos cum oamenii, chiar si familiile cu copii, se alatura si isi ofera sprijinul pentru aceste evenimente inspaimantatoare", a spus purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert. Nu exista nicio justificare pentru violenta, a spus Seibert, adaugand ca protestele nu reflecta valorile Germaniei.

"Germania nu va permite ca refugiatilor, de a caror situatie dificila ar trebui sa fie constienta toata lumea, sa le fie adresate lozinci de ura si amenintari din partea unor persoane dezagreabile", a mai spus Seibert.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a vizitat luni centrul de la Heidenau unde peste 30 de politisti au fost raniti in conflictul cu demonstrantii. "Oamenilor care propaga violenta nu ar trebui sa li se dea niciun milimetru de spatiu", a spus Gabriel.

Sambata dimineata, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a imprastia mai multe sute de extremisti apartinand aripii drepte, care au blocat o strada care ducea la magazin de hardware, amenajat pentru a gazdui temporar aproximativ 600 de refugiati. Violentele au izbucnit dupa ce o demonstratie pacifista, organizata de Partidul National Democrat (extrema-dreapta), s-a transformat intr-o cearta in care mai multe sute de protestatari ultra-nationalisti au aruncat pietre, sticle si petarde in politisti.

Imbracati in negru si multi avand fetele acoperite, aproximativ 250 de membri ai stangii radicale din Germania s-au adunat afara duminica seara, declarandu-si sustinerea pentru refugiati si scandand lozini anti-naziste, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Conflictele din Heidenau au aparut in urma unei serii de proteste si incendieri impotriva gazduirii refugiatilor, in principal in fosta zona comunista din estul Germaniei. Potrivit calculelor Guvernului, Germania este pe cale sa primeasca 800.000 de imigranti in acest an. Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati (BAMF) a informat ca peste 76.000 de oameni din Albania si din fosta Iugoslavie au solicitat azil in Germania in prima jumatate a anului 2015 - peste dublul numarului de 34.428 de cereri din partea sirienilor, care fug din calea razboiului civil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.