Presedintele american Barack Obama i-a transmis felicitari omologului sau ungur Janos Ader, intr-o scrisoare, cu ocazia Zilei Nationale, pe care Ungaria o sarbatoreste pe 20 august, relateaza MTI.

In aceasta scrisoare, transmisa de catre Ambasada Statelor Unite, seful statului american noteaza ca ungurii isi sarbatoresc infiintarea statului de Sfantul Stefan, pe 20 august. "Succesul Sfantului Stefan in ancorarea Ungariei in Europa, in urma cu peste 1.000 de ani, ramane o realizare istorica", apreciaza Obama, citat in scrisoare. "In aceasta zi, sarbatorim relatia importanta dintre Statee Unite si Ungaria, un aliat loial si un partener pretuit", se arata in scrisoare.

Relatiile bilaterale americano-ungare au la baza un "angajament comun fata de democratie, consolidat prin parteneriatul nostru economic si hotararea comuna de a face sa progreseze securitatea in locuri ca Irak, Afganistan si Balcani", se arata in scrisoare.

"Ca membri ai familiei transatlantice a natiunilor, este necesar sa cautam in mod constant sa respectam principiile si valorile fundamentale care stau la baza democratiei si libertatii"
, indeamna Obama, referindu-se la critici mai vechi adresate guvernelor lui Viktor Orban.

Seful statului american evoca in continuare angajamentul celor doua state fata de "idealuri si institutii care sustin statul si societatea, precum statul de drept, toleranta si un sistem de echilibru al puterilor".

"Este necesar sa apararm aceste principii in Europa si in lume", subliniaza Obama, precizand ca acest lucru "intareste nu doar relatiile noastre bilaterale deja puternice, ci si, intr-un sens mai larg, NATO".

Pe de alta parte, vicepremierul Zsolt Semjen a inmanat in Parlament, miercuri, cu o zi inainte de Ziua Nationala, premii pentru comunitatile maghiare, scrie MEDIAFAX.

Efortul Sfantului Stefan, fondatorul statului ungar, "poate fi continuat daca toti actioneaza putin ca Sfantul Stefan in domeniile lor", a indemnat Semjen intr-un discurs. Ungaria are nevoie sa-i recunoasca pe cei care-i ajuta pe maghiari sa-si pastreze identitatea nationala, a subliniat el.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Secretarul de stat insarcinat cu comunitatile maghiare din strainatate Arpad Janos Potapi a declarat, la randul sau, ca este necesar ca Guvernul sa adopte masuri "in baza carora sa se nasca si mai multi maghiari". El a indemnat Executivul sa ofere stimulente tinerilor maghiari din alte tari, pentru ca acestia sa aleaga sa invete la scoli in limba maghiara.

In cadrul ceremoniei au fost acordate zece distinctii unor organizatii si persoane cu "realizari" in promovarea unor activitati politice, culturale, religioase, stiintifice si economice ale comunitatilor maghiare din alte tari.

Printre premiati s-au aflat sculptorul Jozsef Miholcsa, Fundatia Gaudeamus si Liceul Teglas Gabor din Romania, grupul de dansuri populare Dunaag din Slovacia si trupa de teatru Sturcz Jozsef din Serbia, dar si pastroul reformat Miklos Istvan Toth din Olanda.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.