Inspectori rusi in domeniul agricol au inceput sa incendieze flori din Olanda, despre care afirma ca sunt infestate de insecte, intr-un adevarat "razboi al florilor", in contextul in care Moscova a ars tone de alimente europene, scrie The New York Times (NYT) in pagina electronica de marti.

Desi asemanatoare cu distrugerea alimentelor - care a provocat un val de indignare si postarea unor videoclipuri satirice precum "Moartea unui parmezan" - politica din spatele "razboiului florilor" este diferita, scrie ziarul american.

Momentele in care rusii au distrus flori olandeze au coincis cu momente importante in ancheta condusa de catre olandezi asupra doborarii zborului 17 al companiei Malaysia Airlines (MH17) vara trecuta in estul Ucrainei, in care au fost omorate toate cele 298 de persoane de la bordul avionului, majoritatea olandezi.

Rusia neaga orice implicare in tragedie, dand vina pe un avion de vanatoare sau o racheta ucrainene. Insa pe masura ce metodica ancheta olandeza pare sa coroboreze, pas cu pas, afirmatia initiala a Statelor Unite potrivit careia avionul de linie a fost distrus de o racheta de tip sol-aer furnizata de Moscova separatistilor din estul Ucrainei, scrie NYT. Iar fiecare pas al anchetei a fost intampinat de catre agentii rusesti cu o intensificare a inspectiilor vizand importurile de flori olandeze. Agentia rusa Rosselkhoznadzor a anuntat pe 27 iulie ca a descoperit 183 de livrari de flori olandeze infestate de insecte, cu doua zile inainte ca Olanda si alte trei tari sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind infiintarea unui tribunal international care sa-i ancheteze si pedepseasca pe eventualii vinovati de doborarea avionului malaysian.

Votul de veto al Rusiei a pus-o intr-o situatie stanjenitoare.

Pe 10 august, Rosselkhoznadzor si-a intensificat controalele in cautare de insecte si omizi. Martea trecuta, dupa ce procurorii din Olanda au anuntat ca anchetatorii au gasit bucati ale unei eventuale rachete fabricate de rusi intre fragmentele avionului, in estul Ucrainei, inspectori rusi au facut un adevarat show, incendiind cutii cu trandafiri si crizanteme in doua orase rusesti.

"Sunt flori din Olanda, proaspat taiate, infectate cu tripsi (tizanoptere) de California", declara Ecaterina Slakova, inspectoarea-sefa sanitara a Rosselkhoznadzor, pentru un post rus de televiziune care prezenta umagini cu muncitori incendiind cutii cu trandafiri.

Insa actiunea a fost atat de transparenta, scrie NYT, incat inclusiv comentatori pro-Kremlin au recunoscut ca incendierea florilor este un avertisment adresat Olandei cu privire la riscul pe care-l reprezinta pentru comertul olandez o continuare a anchetei defavorabile Rusiei.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

"Are legatura cu Boeingul malaysian", a declarat telefonic pentru NYT Serghei Markov, un fost parlamentar din cadrul Partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin. "Rusia este sigura ca Guvernul olandez falsifica investigatia", a continuat el, adaugand ca Moscova nu poate sa spuna acest lucru atat de direct.

Intensificarea inspectiilor vizand florile, a spus el, este modul prin care Kremlinul isi exprima nemultumirea fata de ancheta.

"Este o incercare de a comunica ceva intr-un mod mai putin evident, un pic bizantin", a declarat Merkov referindu-se la incendierea florilor. "In general imi place (stilul) bizantin. Dar nu este neaparat bun in acest caz. Diplomatii nostri ar fi trebuit sa spuna lucrurilor pe nume", a adaugat el.

Oficiali din industria olandeza a florilor au fost de acord ca, pana in prezent, inspectarea florilor a fost mai degraba un "spectacol".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Pana in prezent, doar cateva sute de fire de flori au fost incendiate, fara sa perturbe semnificativ livrarile, scrie NYT.

Lex van Horssen, un purtator de cuvant al FloraHolland, cea mai mare firma olandeza de vanzare prin licitatie a florilor, a refuzat sa speculeze in legatura cu coincidenta dintre arderea florilor si progresele inregistrate de olandezi in ancheta cu privire la avionul doborat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.