Amnesty International a adoptat o controversata politica vizand dezincriminarea penala a industriei sexului, respingand critici ale unor organizatii de apararea drepturilor femeilor care denunta politica drept o legalizare a proxenetismului si bordelurilor.

Organizatia a aprobat marti, la Dublin, o rezolutie care recomanda "dezincriminarea (penala) totala a tuturor aspectelor ce tin de activitatea consimtita a lucratorilor sexuali". Ea argumenteaza ca cerecetari pe care le-a afectuat sugereaza ca dezincriminarea este cea mai buna modalitate de aparare a drepturilor lucratorilor sexuali.

"Recunoastem ca aceasta problema critica in domeniul drepturilor omului este extrem de complexa si de aceea am abordat-o din perspectiva standardelor internationale in domeniul drepturilor omului", a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International (AI). "De asemenea, ne-am consultat cu miscarea noastra la nivel global pentru a prelua opinii din toata lumea", a adaugat el. Decizia luata de organizatie este importanta, deoarece va fi folosita in actiuni de lobby pe langa guverne din intreaga lume pentru a le determina sa accepte acest punct de vedere.

Politica Amnesty a provocat opozitia unor organizatii pentru apararea drepturilor femeilor, care au argumentat ca AI a comis o grava eroare. Aceste organizatii, intre care si Coalitia impotriva traficului de femei, cu sediul in Statele Unite, subliniaza ca sunt de acord cu AI ca prostituatele sa nu fie acuzate de infractiuni penale, dar ca scoaterea de sub incidenta penala a intregii industrii a sexului va transforma proxenetii in "oameni de afaceri" care pot vinde prostituate vulnerabile in deplina impunitate.

"Este o palma peste fata pentru supravietuitori si pentru organizatiile care apara drepturile femeilor din intreaga lume", a declarat Taina Bien-Aime, directoarea executiva a Coalitiei americane, care si-a exprimat dezamagirea fata de aceasta decizie a Amnesty.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.