Grupari rebele si forte proguvernamentale au convenit asupra unui armistitiu de 48 de ore in trei localitati din Siria, potrivit unor activisti, iar armistitiul a intrat in vigoare miercuri dimineata, relateaza BBC News online.

Armistitiul a intrat in vigoare la ora locala 6.00 (6.00, ora Romaniei) in orasul Zabadani, situat aproape de frontiera cu Libanul si aflat sub controlul rebelilor, si in satele al-Fuaa si Kafraya, situate in provincia Idleb si aflate sub controlul armatei siriene, potrivit postului de televiziune al-Manar apartinand miscarii Hezbollah.

Acordul a fost convenit intre rebeli aliati filialei Al-Qaida in Siria - Frontul al-Nusra - si gruparea libaneza Hezbollah, aliata a presedintelui sirian Bashar al-Assad. "Un armistitiu a inceput astazi (miercuri) dimineata la ora (locala) 6.00, pentru doua zile, in vederea incetarii operatiunilor in Zabadani", a anuntat al-Manar miercuri dimineata. "Acesta include satele al-Fuaa si Kafraya din (provincia) Idleb", a precizat postul.

Armistitii locale au mai fost incheiate in trecut, pentru a permite aprovizionarea unor zone asediate cu hrana si ajutoare medicale. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie, a anuntat ca se poarta de asemenea negocieri atat in vederea unei eventuale retrageri a luptatorilor rebeli de la Zabadani, cat si a incetarii asedierii satelor al-Fuaa si Kafraya si furnizarii unor ajutoare.

Gruparea insurgenta Ahrar al-Sham, aliata a Frontului al-Nusra, ar conduce negocierile de partea rebelilor. Anterior, surse au anuntat ca forte rebele au avansat catre nord-vestul regiunii, care este bastionul comunitatii alawite, din care face parte presedintele Bashar al-Assad.

O sursa guvernamentala a declarat ca trupe guvernamentale s-au repliat, in defensiva, in pozitii din campia Sahl al-Ghab. Presedintele al-Assad a recunoscut luna trecuta ca armata siriana se confrunta cu o penurie de oameni si ca s-a retras din anumite regiuni ale tarii. Revolta fata de al-Assad a inceput in 2011 si s-a transformat intr-un conflict sangeros soldat cu peste 230.000 de morti. Aproximativ 11,5 milioane de oameni - peste jumatate din populatia tarii - si-au parasit locuintele, refugiindu-se din calea razboiului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.