Grecia este pe cale sa finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistenta financiara si ar putea primi pana pe 20 august un imprumut-cheie, afirma surse din cadrul Uniunii Europene citate de Reuters.

Atena negociaza cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International un nou plan de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.

Cele doua parti ar trebui sa ajunga cel tarziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenta financiara, pentru a permite Guvernului de la Atena sa ramburseze Bancii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligatiuni care vor expira. Oficiali europeni de rang inalt au confirmat ca se inregistreaza progrese in negocierile Atenei cu reprezentantii Grupului Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). Germania a atras atentia ca negocierile nu trebuie grabite.

"Toata lumea lucreaza la Planul A - un acord care sa permita deblocarea unor fonduri inainte de 20 august", a declarat un oficial european.

Negocierile au fost reluate pe 20 iulie, la o saptamana dupa ce Eurogrupul si Guvernul grec au stabilit conditii pentru initierea celui de-al treilea plan de asistenta financiara, care sa permita evitarea falimentului Greciei si ramanerea tarii in zona euro.

"Suntem in ultima etapa a procedurilor pentru ajungerea la un acord cu institutiile internationale. In pofida dificultatilor cu care ne confruntam, speram ca acordul va pune capat situatiei de incertitudine privind viitorul Greciei in zona euro", declara miercuri Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga de la Atena.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.