Parlamentul Greciei a inceput miercuri dezbaterile pentru al doilea set de reforme cerute de creditori inainte de inceperea negocierilor pentru noul program de sustinere financiara a tarii, relateaza MarketWatch.

Masurile se vor concentra pe introducerea reglementarilor bancare europene in legislatia elena si pe modernizarea Codului de Procedura Civila. Votul urmeaza sa aiba loc miercuri noaptea, potrivit presei elene fiind asteptate si demonstratii anti-austeritate.

Premierul Alexis Tsipras a fost nevoit sa remanieze Guvernul saptamana trecuta, dupa ce parlamentari din partidul Syriza s-au opus primului set de reforme. "Exista riscul ca numarul rebelilor sa creasca". Se pune intrebarea daca Tsipras poate mentiune controlul asupra partidului si sa previna evolutii politice nedorite", a declarat Michael Michaelides, analist la Royal Bank of Scotland Group in Londra.

Oficialii eleni urmeaza sa discute vineri, la Atena, cu reprezentantii creditorilor institutionali, respectiv ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI. Obiectivul Guvernului este ca discutiile pentru noul program de salvare a tarii, in valoare de 86 de miliarde de euro, sa fie incheiate pana pe 20 august, relateaza MEDIAFAX.

Analistii anticipeaza ca economia Greciei se va contracta in acest an cu 0,7%, dupa blocajul provocat de masurile de control al capitalului. Anterior, analistii ancipau ca Grecia va inregistra crestere economica in 2015. Bancile din Grecia si-au reluat activitatea in aceasta saptamana, dar activitatile sunt limitate, iar retragerile de bani pot fi de pana la 420 de euro pe saptamana. Piata financiara este continuare inchisa.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.