Sonda americana New Horizons va trece, marti, la cea mai mica distanta de misterioasa planeta pitica Pluto, aceasta "intalnire" fiind considerata de specialisti principalul eveniment spatial al anului 2015.

NASA a publicat recent noi imagini ale piticei Pluto si ale celui mai mare satelit al sau, Charon, iar, pe masura ce sonda New Horizons se apropie de tinta sa, fotografiile devin din ce in ce mai clare si colorate.

Marti, New Horizons, lansata de NASA in 2006, se va afla la cea mai mica distanta de Pluto, dupa ce a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri prin spatiu. Pe 14 iulie, sonda, care nu a avut nevoie de o modificare a traiectoriei sale initiale, se va apropia la o distanta de 12.500 de kilometri de tinta sa, un survol istoric. "Intalnirea" va completa misiunea de explorare a celor "noua planete clasice" din Sistemul Solar: odata cu survolarea lui Pluto, toate cele noua corpuri ceresti vor fi fost explorate cel putin o data de o sonda spatiala.

De la trecerea sondei Voyager 2 pe langa Neptun la sfarsitul anilor 1980, nicio planeta (clasica, pitica) nu a fost explorata de la o distanta atat de mica, asa cum o va face sonda New Horizons. Sonda americana va capta cu acel prilej o cantitate foarte mare de date, care vor fi retransmise catre Terra in urmatoarele 16 luni.

Timpul este insa crucial, sonda avand la dispozitie doar 30 de minute pentru a efectua cele mai multe dintre sarcinile misiunii sale, inclusiv fotografierea lui Pluto si Charon, determinarea naturii gheturilor din compozitia acestora si scanarea atmosferei planetei pitice.

"Dupa ce a calatorit noua ani si jumatate, trebuie sa stim cu un decalaj de 100 de secunde unde se afla Pluto", a declarat managerul de proiect Glen Fountain, citat de Reuters. Intrucat distanta care separa sonda americana de Terra este de aproape 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastra.

Pana de curand, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul spatial Hubble. Insa acestea reprezentau o simpla succesiune de puncte, difuze, din care specialistii reuseau cu greu sa extraga date stiintifice valoroase.

Citeste si:
Elena Chiriac, părăsită de iubit din cauza distanței. De necrezut...
Elena Chiriac, părăsită de...

Incepand din luna mai, acest lucru s-a schimbat, deoarece New Horizons s-a apropiat tot mai mult de Pluto si a inceput sa trimita spre Terra o serie de fotografii care au rezolutii considerabil mai bune decat cele ale imaginilor transmise de Hubble. In prezent, imaginile trasmise de sonda arata ca Pluto are o culoare naturala brun-rosiatica, generata de molecule de hidrocarburi care se formeaza in urma interactiunii metanului cu razele cosmice si cu particulele solare din atmosfera, dupa cum au explicat specialistii.

Sonda New Horizons, apartinand NASA, este destinata cercetarii planetei pitice Pluto, dar si corpurilor spatiale din Centura Kuiper, intr-o misiune fara precedent. Pluto se afla in Centura Kuiper, o regiune de mini-planete si alte corpuri inghetate care orbiteaza Soarele dincolo de Neptun si despre care se crede ca sunt ramasite ale procesului de formare a Sistemului Solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar.

Citeste si:
Descoperire IMPRESIONANTA pe planeta Pluto
Descoperire IMPRESIONANTA pe...

De la descoperirea ei, in 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a ramas un mister pentru savanti, care se chinuie sa explice de ce o planeta cu o raza de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriase ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. "Ne intrebam daca Pluto era un inadaptat", a spus cercetatorul coordonator al misiunii, Alan Stern, in decembrie, citat de agentia Reuters.

In 1992, astronomii au descoperit ca Pluto, situata la o distanta de Soare de 40 de ori mai mare decat cea dintre Terra si astru, nu era singura in departarile Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union) a decis sa reevalueze definitia unei "planete".

In 2006, cu New Horizons deja lansata, Pluto si-a pierdut titlul de a noua planeta a Sistemului Solar, fiind clasata in categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curatat" spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite in Centura Kuiper.

Citeste si:
China va trimite o sonda spatiala pe fata nevazuta a Lunii
China va trimite o sonda...

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similara centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta si cuprinzand mult mai multe corpuri spatiale, formate din diferite tipuri de gheata. Centura Kuiper a fost denumita dupa Gerard Peter Kuiper (1905 - 1973), un astronom olandezo-american care a prezis si demonstrat existenta acestei centuri de materie a Sistemului Solar, scrie MEDIAFAX.

In afara de New Horizons, astronomii conteaza in anii viitori si pe sistemul de imagistica in infrarosu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spatial James Webb - deocamdata programat pentru lansare in 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetari si mai detaliate, precum compozitia chimica de la suprafata lui Pluto si a satelitilor sai, dar si de la suprafata numerosilor asteroizi care se afla in Centura Kuiper.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, prima reacție după ce a aflat că Daniela Crudu...
Bianca Drăgușanu, prima...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.