Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat miercuri ca Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, in cadrul acordului de salvare, dar a avertizat ca Atena nu va primi tratament special, in conditiile in care Guvernul vrea sa amane plata datoriilor catre institutia financiara.

"Restructurarea datoriilor este necesara in cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile", a afirmat Lagarde la un eveniment de la Brookings Institution, relateaza MarketWatch.

Chiar daca Lagarde a reiterat astfel o analiza facuta de FMI saptamana trecuta, faptul scoate in evidenta presiunile in crestere exercitate de FMI, Statele Unite si alte parti, ca Germania sa permita restructurarea datoriilor elene,in cadrul acordului de sustinere financiara. Germania se opune restructurarii datoriilor Greciei, dar marti nu a exclus discutarea unei posibile extinderi a termenelor de rambursare, scrie MEDIAFAX.

In pofida apelului pentru restructurare, Lagarde a avertizat autoritatile de la Atena sa nu creada ca criza din Grecia este tratata ca un caz unic. Oficialii eleni au solicitat FMI amanarea platii datoriilor, pe fondul deficitului major de lichiditati. "FMI trebuie sa respecte regulile, nu sa le incalce. Nu poate exista un tratament special", a spus Lagarde.

Sefa FMI a adaugat ca Fondul este gata sa ajute, in cadrul negocierilor pentru reluarea finantarii. "Grecia este in mod clar intr-o situatie de criza acuta, care trebuie tratata serios si prompt. Suntem angajati total sa gasim o solutie prin care sa restabilim stabilitatea, cresterea si sustenabilitatea datoriilor", a mai spus Lagarde.

Autoritatile din Grecia trebuie sa prezinte un program de reforme care sa permita un acord cu creditorii internationali, pentru reluarea finantarii tarii, duminica urmand sa aiba loc un nou summit european. Grecia a cerut miercuri, in mod oficial, un plan de salvare pe o perioada de trei ani din fondul de salvare al zonei euro si a promis ca va incepe sa implementeze unele dintre reformele solicitate de catre creditori incepand de saptamana viitoare.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. In prezent, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.