Un nou medicament revolutionar impotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care invata organismul pacientilor sa depisteze si sa distruga celulele canceroase, dubland sansele de supravietuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, incepand de marti, in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Medicamentul a devenit disponibil gratie unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea in regim de urgenta a substantelor care au potentialul de a salva vieti omenesti, evitand astfel procesul obisnuit de licentiere a noilor tratamente medicale, care dureaza de obicei mai multi ani.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare doua saptamani, medicamentul Nivolumab invata sistemul imunitar din organismul pacientului sa identifice si sa atace celulele canceroase. Rezultatele studiilor preliminare au aratat ca efectele benefice continua timp de mai multi ani dupa incheierea tratamentului. Expertii in domeniu afirma ca o astfel de imunoterapie a deschis o "era noua" in lupta impotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul ca noul medicament dubleaza sansele de supravietuire ale pacientilor.

Incepand de marti, medicii britanici vor putea sa ofere medicamentul Nivolumab pacientilor cu cancer pulmonar in stare avansata, pentru care interventia chirurgicala nu mai reprezinta o optiune valida. Costurile vor fi suportate de producatorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia difera de tratamentele "patura", asa cum sunt denumite chimioterapia si radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sanatoase. Acest fapt inseamna ca pacientii vor prezenta mai putine efecte secundare - oboseala, ameteala, caderea parului si infectii -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sanatoase.

Unii dintre pacientii diagnosticati anterior cu cancer de piele in stadiu terminal au putut deja sa isi reia activitatea si sa revina la locurile lor de munca dupa ce au urmat aceasta imunoterapie. Acesti pacienti au nevoie doar de o injectie cu Nivolumab la cateva luni, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

In schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rata de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienti supravietuiesc timp de zece ani dupa diagnosticare. Cancerul pulmonar ocupa, de asemenea, locul al doilea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer - dupa cancerul mamar la femei si cel de prostata la barbati. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate in fiecare an in Marea Britanie.

Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacientii britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedura de aprobare in regim de urgenta a noilor tratamente.

Producatorul transmite spre consultare datele stiintifice aferente noului medicament unui grup de experti de la Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Daca aceasta agentie se declara satisfacuta de acele date si considera ca medicamentul este benefic pentru oameni, fara sa cauzeze efecte secundare grave, atunci tratamentul devine disponibil pentru pacienti. Costurile sunt acoperite de producator pana cand noul medicament este aprobat oficial pe piata prin procedura obisnuita.

Citeste si:
Schimbare în sistemul de sănătate: Servicii medicale gratuite...
Schimbare în sistemul de...

Studiul preliminar, realizat pe 272 de pacienti, a relevat faptul ca 42% dintre aceste persoane tratate cu Nivolumab erau inca in viata la un an dupa inceperea tratamentului. In comparatie, acest procent a fost de doar 24% in randul pacientilor care au facut chimioterapie. Unii dintre pacientii care au primit acest medicament erau inca in viata si dupa doi ani de la debutul terapiei.

Compania Bristol-Myers Squibb spune ca peste 10.000 de pacienti din Marea Britanie ar putea avea de beneficiat de pe urma acestor injectii cu Nivolumab. Luna trecuta, mai multi experti in oncologie au spus ca imunoterapia reprezinta cea mai mare descoperire medicala de la inventarea chimioterapiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.