Unul dintre misterele Lunii, remarcat de astronautii care au participat la misiunile "Apollo", a fost elucidat de curand de cercetatorii de la NASA, informeaza dailymail.co.uk.
Potrivit cercetatorilor, satelitul natural al Terrei este inconjurat de un "inel de praf cosmic". Astronomii americani spun ca acel nor urias de praf cosmic creste in densitate in timpul unor fenomene anuale, precum ploaia de meteori Geminide. Inelul de praf, dispus in pozitie oblica in jurul satelitului Terrei, ar putea chiar sa pericliteze viitoarele misiuni catre planeta Marte si explica in acelasi timp motivul pentru care astronautii din misiunile americane "Apollo" au vazut un fel de aurora misterioasa in jurul Lunii.

Rezultatele furnizate de sonda spatiala LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) sunt primele care confirma faptul ca Luna este inconjurata de un inel permanent de praf. Norul a fost descoperit cu ajutorul datelor transmise de un dispozitiv aflat la bordul sondei LADEE, denumit Lunar Dust Experiment (LDEX), construit de cercetatorii de la Universitatea Boulder din statul american Colorado, scrie MEDIAFAX.

Plasat pe orbita lunara, instrumentul LDEX a monitorizat peste 140.000 de coliziuni dintre Luna si mici corpuri ceresti pe parcursul misiunii sale de sase luni, care a fost lansata in septembrie 2013. LADEE si-a incheiat misiunea, asa cum era prevazut, prabusindu-se pe Luna pe 18 aprilie 2014, insa a transmis cercetatorilor de la NASA, inainte de finalul misiunii sale, o serie de date stiintifice extrem de pretioase. Cu ajutorul acelor date, astrofizicienii americani au reusit sa inteleaga felul in care exosfera lunara "respira" si se modifica si felul in care stratul de praf de pe Luna variaza in timp si spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.