A fost inmanat titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic din partea reginei Elizabeth a II-a, potrivit bbc.com.

Van Morrison si Kevin Spacey se afla pe o lunga lista de personalitati care au fost innobilate de Regina Elizabeth a II-a in contextul evenimentelor care marcheaza aniversarea oficiala a suveranei Marii Britanii.

Elizabeth a II-a s-a nascut pe 21 aprilie 1926, dar, din 1748, aniversarea unui suveran britanic este oficial celebrata in luna iunie, printr-o ceremonie denunita "Trooping the Colour" (Salutul Culorilor). Astfel, Van Morrison, care s-a nascut la Belfast, a fost innobilat de regina Elizabeth a II-a pentru "serviciile aduse industriei muzicale si turismului din Irlanda de Nord".

La randul sau, actorul american Kevin Spacey este un apropiat si admirator al societatii britanice. In luna aprilie, Kevin Spacey a fost omagiat de numeroase personalitati din lumea intreaga, la retragerea sa din functia de director artistic al teatrului Old Vic din Londra. In cei 11 ani in care a ocupat functia de director artistic al prestigiosului teatru Old Vic din Londra, Kevin Spacey, a regizat doua spectacole si a jucat in alte noua, inclusiv intr-o noua versiune a spectacolului "Richard al III-lea", care a primit elogii din partea criticilor si a spectatorilor.

Totodata, printre personalitatile care au primit titlul onorific de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic - s-au numarat Frances Ashcroft, profesoara de psihologie la University of Oxford, renumita pentru cercetarile sale revolutionare in domeniul diabetului zaharat de tip II, Anne Glover, fost consultant stiintific al Comisiei Europene, si Zarine Kharas, o femei de afaceri care a fondat site-ul caritabil JustGiving.com.

Titlurile onorifice britanice sunt inmanate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, dar persoanele care primesc aceste tilturi sunt alese de comisii formate din functionari publici, pe baza nominalizarilor facute de guvern si de publicul larg.

In ordine descendenta, principalele titluri onorifice sunt cele de Cavaler/ Dame al/a Imperiului Britanic, CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), OBE (Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic) si MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic). Traditia cere ca in cazul Cavalerilor formula de adresare sa contina titlul "Sir", in cazul barbatilor, si "Dame", in cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific. Aceste onoruri reprezinta un fel de rasplata pentru politicieni, diplomati si functionari cu o cariera indelungata, dar lista anuala include de asemenea multe celebritati si persoane necunoscute in afara comunitatii sau domeniului in care activeaza, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Kevin Spacey a scapat de acuzatii intr-un caz de agresiune, dupa ce...
Kevin Spacey a scapat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.