Administratia Obama analizeaza o serie de raspunsuri agresive fata de presupusa incalcare de catre Rusia a unui tratat din perioada Razboiului Rece, inclusiv sa stationeze rachete cu lansare de la sol in Europa care pot distruge preventiv armament rusesc, relateaza The Associated Press online.

Aceasta optiune de "contracarare prin forta" este una dintre posibilitatile pe care administratia le ia in calcul in cadrul revizuirii intregii sale politici fata de Rusia, din perspectiva interventiei militare a Moscovei in Ucraina, anexarea Crimeei si altor actiuni in Europa si nu numai pe care Statele Unite le considera "agresive".

Optiunile merg in mod implicit - dar nu declarate in mod explicit - pana la imbunatatirea capacitatii armamentului nuclear american de a distruge tinte militare de pe teritoriul Rusiei.

Ele amintesc atmosfera Razboiul Rece, chiar daca presedintia americana va decide sa continue sa tolereze presupuse teste ale unei rachete de croaziera rusesti cu o raza de actiune mai mare decat cea prevazuta in tratat. Rusia neaga ca ar fi incalcat tratatul si denunta, in schimb, presupuse incalcari comise de catre Statele Unite prin crearea unor sisteme de aparare antiracheta.

Este neclar daca Rusia a mobilizat efectiv racheta respectiva sau daca Washingtonul ar face vreo miscare militara in cazul in care rusii stopeaza mobilizarea. Pentru moment, administratia americana afirma ca prefera sa incerce sa discute cu Moscova in vederea respectarii tratatului. Oficiali din cadrul administratiei au folosit in public termeni obscuri precum "contracarare prin forta" si "capabilitati compensatorii de atac" referindu-se la doua dintre optiunile militare de raspuns, sperand aparent sa castige timp pentru diplomatie.

Pentagonul a refuzat ca un oficial de rang inalt din cadrul politicii de Aparare sa discute acest subiect. Un purtator de cuvant, locotenent colonelul Joe Sowers, a declarat ca "toate optiunile analizate au scopul sa asigure faptul ca Rusia nu obtine un avantaj militar de pe urma incalcarilor comise".

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Secretarul american al Apararii Ashton Carter si-a exprimat ingrijorarea, la confirmarea sa in post de catre Senat, in februarie, fata de presupusa incalcare de catre Rusia a Tratatului privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF) din 1987. El a subliniat ca nerespectarea limitarilor impuse de tratat este un "drum in ambele sensuri" care deschide calea unui raspuns american pe masura.

Impasul este graitor pentru nivelul pana la care au scazut relatiile dintre Statele Unite si Rusia. iar acest lucru ridica probleme nu doar administratiei Obama, ci si NATO, ale carei state membre din Europa de Est devin suspicioase atunci cand provocarile rusesti nu primesc raspuns.

Lideri occidentali se intalnesc duminica si luni la Summitul G7 - din care presedintele rus Vladimir Putin a fost exlus -, iar agresiunea rusa urmeaza sa fie unul dintre subiectele importante. Carter urmeaza sa se intalneasca vineri, in Germania, cu oficiali militari si agenti diplomatici americani pentru a planifica strategia de raspuns fata de interventia Rusiei in Ucraina si pentru a da asigurari aliatilor in privinta Moscovei. Problema tratatului nu se afla pe agenda lui Carter, insa asistenti de-ai sai au declarat ca ar putea sa fie abordate probleme privind forta nucleara in regiune.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Statele Unite si partenerii lor occidentali au incercat sa foloseasca parghii economice si diplomatice impotriva lui Putin intr-o serie de conflicte, inclusiv cel din Ucraina. Insa ei recunosc ca Moscova continua sa joace un rol important in afacerile internationale, inclusiv in negocierile privind dosarul nuclear iranian, una dintre prioritatile de politica externa ale lui Obama.

Administratia are in vedere trei optiuni in raspunsul militar fata de incalcarea tratatului rachetelor de catre Rusia, si anume o Aparare care sa opreasca incalcarea tratatului privind rachetele, optiunea "contracararii prin forta", printr-un atac preventiv vizand rachetele si "capabilitati compensatorii de atac", o optiune care implica o potentiala recurgere la fortele nucleare.

Unul dintre asistentii lui Carter in domeniul politicii nucleare, Robert Scher, a declarat in aprilie ca o "contracarare prin forta" inseamna un potential "atac impotriva acestei rachete oriunde s-ar afla in Rusia". Alt oficial de la Pentagon, Brian McKeon, a declarat in decembrie ca aceasta optiune implica o potentiala stationarre in Europa a unor rachete de croaziera cu lansare de la sol.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Scher a spus ca alta optiune ar putea consta "nu doar in simpla atacare" a rachetei rusesti, ci in evaluarea "lucrurilor pe care le consideram ca prezentand un risc in Rusia". Hans Kristensen, un expert in armament nuclear de la Federatia oamenilor de stiinta americani, a declarat ca acest lucru inseamna o imbunatatire a capacitatii fortelor nucleare sau conventionale americane cu scopul de a distruge tinte militare rusesti, in afara de rachetele suspectate ca incalca Tratatul INF.

Kristensen a declarat ca dezbaterea publica a acestor optiuni reprezinta un "pariu ambitios" in a-l determina pe Putin sa dea inapoi in privinta INF.

Administratia Obama a fost relativ retinuta in criticarea in mod public a Rusiei in problema INF. Un oficial de rang inalt din domeniul controlului armamentului de la Departamentul de Stat, Rose Gottemoeller, si-a exprimat "ingrijorarea foarte puternica" fata de presupusele incalcari rusesti. Ea a respins, in decembrie, considerarea tratatului ca "mort", subliniind ca aliatii Americii se opun, de asemenea, acestei abordari.

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

Departamentul de Stata declara in iulie ca Rusia a testat o racheta ce incalca tratatul, care interzice pe termen nelimitat detinerea, producerea si testarea de rachete - nucleare dar si conventionale - cu raze de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri.

Administratia nu a spus daca racheta ruseasca este nucleara sau conventionala. Insa Carter a declarat, in audierea in vederea confirmarii in functie, ca "incalcarea Tratatului INF de catre Rusia este in concordanta cu strategia sa de a se baza pe arme nucleare pentru a contrabalansa superioritatea conventionala a Statelor Unite si NATO".

Multe lucruri in legatura cu acest subiect sunt clasificate, inclusiv evaluarea Pentagonului cu privire la amenintarea reprezentata de incalcarile Rusiei, scrie The Associated Press, care precizeaza ca a primit o parte neclasificata dintr-un raport intocmit de catre generalul Martin Dempsey, seful Statului Major interarme, care examineaza armamentul pe care Statele Unite il pot dezvolta si mobiliza in cazul depasirii contrangerilor impuse de INF.

Dempsey a identificat patru astfel de arme care "ar putea ajuta la umplerea golului din capabilitate".

Intre cele patru figureaza stationarea de rachete de croaziera cu lansare de la sol in Europa sau Asia si rachete balistice cu raza medie de actiune lansate de la sol, echipate cu tehnologie care sa ajusteze traiectoria focosului la revenirea in atmosfera, in timp ce se indreapta catre tinta.

Perspectiva intoarcerii rachetelor cu raza medie de actiune in Europa aminteste cele mai sumbre zile ale Razboiului Rece, cand aliatii NATO ai Washingtonului gazduiau rachete americane cu raza medie de actiune cu lansare de la sol si rachete balistice de tip Pershing 2 pentru a contracara rachete sovietice de tip SS-20. Raspunsul Statelor Unite-NATO a declansat o miscare de protest in intreaga Europa, urmata de negocieri intre Statele Unite si Rusia care au condus la Tratatul INF, primul care interzice o intreaga clasa de rachete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.