Alpinistii care au fost nevoiti sa renunte la escaladarea Varfului Everest, din cauza avalanselor provocate de cutremurul din 25 aprilie, ar putea primi acceptul de a reveni anul viitor pe munte, in baza permisului din aceasta primavara, a declarat, vineri, un ministru neplaez.

Peste 350 de alpinisti, printre care si romani, si-au abandonat tentativele de a atinge cel mai inalt varf din lume, dupa ce avalansele au acoperit Tabara de baza de pe Everest, omorand 18 persoane si distrugand corturi si echipament.

"Niciun alpinist nu a cerut extinderea valabilitatii permisului pana acum. Daca va veni vreo cerere in acest sens, eu, personal, sunt de acord cu ea", a declarat ministrul Turismului, Kripasur Sherpa, cu ocazia aniversarii primei expeditii reusite pe Everest.

Neo-zeelandezul Edmund Hillary si serpasul Tenzing Norgay au fost primii oameni care au atins cel mai inalt varf din lume, la 29 mai 1953. Pemisul de acces pe Everest costa 11.000 de dolari si este valabil doar un sezon, pana la finalul lunii mai. Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs la 25 aprilie in Nepal, provocand moartea a peste 8.000 de persoane. Acesta a fost urmat de o serie de replici violente.

Patru alpinisti romani, Alex Gavan, Teo Vlad, Zsolt Török si Justin Ionescu, se aflau in expeditii pe Everest in momentul producerii acestui cutremur, toti scapand nevatamati dupa seism si revenind cu bine in tara, scrie MEDIAFAX.

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 7,3 a avut loc, la 12 mai, in Nepal, provocand moartea a peste 100 de persoane si distrugand cladirile a caror structura fusese deja avariata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.