Aproximativ 20.000 de persoane din Koln au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele pentru ca autoritatile sa poata sa dezamorseze o bomba de o tona din al Doilea Razboi Mondial, relateaza BBC News online.

Scoli si gradinite - dar si gradina zoologica - au ramas inchise in timpul celei mai mari evacuari din istoria postbelica a orasului. Aproximativ 1.100 de rezidenti ai unui centru pentru pensionari si invalizi din zona Riehl se afla printre persoanele evacuate. Descoperirea unor bombe neexplodate datand din al Doilea Razboi Mondial este un lucru obisnuit in Germania. Aliatii au bombardat orasul Koln in timpul razboiului.

Dezamorsarea bombei de o mie de kilograme, care a fost descoprita in apropiere de Podul Muelheim, peste Rin, era planificata pentru miercuri dupa-amiaza. Autoritatile municipale au anuntat ca in timpul operatiunii atat navigatia pe fluviu, cat si spatiul aerian din zona, urmau sa fie inchise. Bomba a fost gasita vineri, in timpul pregatirilor in vederea construirii unei conducte, potrivit presei locale.

Se pare ca este vorba despre o bomba fabricata de catre americani, descoperita la cinci metri in sol. O zona de interdictie cu raza de un kilometru a fost instituita in locul unde a fost gasita bomba. Aproximativ 600 de rezidenti evacuati miercuri dimineata aveau nevoie de ingrijiri, scrie MEDIAFAX.

Otto Ludorff, directorul azilului respectiv, a declarat ca evacuarea reprezinta o "povara fizica si emotionala" pentru rezidenti, a caror varsta medie este de 86 de ani, potrivit postului german de stiri n-tv. Sute de tone de munitii neexplodate sunt descoperite anual in Germania. Explozivii sunt de obicei dezamorsati in siguranta. Insa, in 2010, trei ofiteri genisti au fost ucisi incercand sa dezamorseze o bomba. In decembrie 2011, cea mai importanta operatiune de deminare organizata in Germania dupa 1945 a avut loc la Koblenz, pentru dezamorsarea a doua bombe din al Doilea Razboi Mondial, ambele descoperite in albia Rinului.

Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.