Conservatorul Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale care au avut loc duminica in Polonia cu 51,55% din voturi, a anuntat luni Comisia Electorala, citata de televiziunea poloneza in pagina electronica.

Andrzej Duda, in varsta de 43 de ani, a devenit noul sef de stat al Poloniei dupa ce l-a invins in al doilea tur pe presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski. Duda a fost ales cu 51,55% din voturi, in timp ce Komorowski, in varsta de 62 de ani, a obtinut 48,45% din sufragii, potrivit TVP.info.
Rata participarii la vot a fost de 55,34%.

Victoria lui Duda marcheaza primul succes electoral major in decurs de aproape un deceniu pentru partidul sau, Lege si Justitie. Acesta este apropiat de Biserica Catolica, conservator din punct de vedere social si pietele il vad ca fiind mai putin prietenos pentru afaceri decat Platforma Civica aflata la guvernare, scrie MEDIAFAX.

Duda, un eurosceptic moderat, a activat in calitate de consilier juridic al fostului presedinte conservator Lech Kaczynski, de adjunct al ministrului de Justitie si a fost membru al Parlamentului polonez, iar in prezent este eurodeputat. Presedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al fortelor armate si poate respinge noile legi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.