Militantii gruparii jihadiste Stat Islamic au cucerit orasul antic Palmyra, din centrul Siriei, precum si situl sau arheologic, care se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, au declarat activisti sirieni, citati de Associated Press in pagina electronica.

Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat ca extremistii au ajuns in situl arheologic Palmyra in noaptea de miercuri spre joi.

Un activist din provincia centrala Homs, Bebars al-Talawy, a afirmat de asemenea ca gruparea Stat Islamic controleaza situl arheologic Palmyra, care se afla pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si care este cunoscut pentru colonadele sale romane vechi de 2.000 de ani, dar si alte ruine si artefacte pretioase.

Militantii SI nu au provocat inca pagube in situl arheologic, au precizat joi cei doi activisti, pe fondul temerilor ca extremistii vor distruge ruinele, asa cum au facut in majoritatea siturilor cucerite in Irak.

Jihadistii au ocupat miercuri orasul antic Palmyra, localizat strategic in desertul central al Siriei, dupa ce fortele guvernamentale nu au mai putut sa opuna rezistenta, a afirmat OSDO, citat de DPA in pagina electronica. Capturarea orasului Palmyra este a doua victorie majora a Statului Islamic in decurs de o saptamana, dupa ce a cucerit Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului, scrie MEDIAFAX.

Pe langa complexul sau arheologic, orasul Palmyra are de asemenea valoare simbolica pentru ca gazduieste cea mai cunoscuta inchisoare politica din Siria, unde sute de detinuti islamisti au fost masacrati in 1980, dupa o tentativa esuata de asasinare a presedintelui Hafez al-Assad, tatal actualului presedinte sirian Bashar al-Assad.

Directorul OSDO Rami Abdel-Rahman a afirmat insa ca fortele guvernamentale au evacuat cei mai improtanti detinuti de acolo in urma cu cateva zile. Abdel-Rahman a mai precizat ca, dupa cucerirea orasului Palmyra, gruparea Stat Islamic controleaza aproximativ 40 la suta din teritoriul Siriei si aproape toate campurile petrolifere ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.