Rusia planuieste sa introduca noi puteri in vederea judecarii strainilor ale caror activitati sunt considerate "indezirabile" din motive de securitate nationala, relateaza BBC News online.

Deputatii rusi au adoptat un proiect de lege privind interzicerea unor organizatii nonguvernamentale (OMG) si firme straine "indezirabile", un termen lasat deschis interpretarii. Potrivit unei legi din 2012, ONG-uri rusesti cu legaturi in politica si finantate din strainatate sunt obligate sa se inregistreze ca "agenti straini", o expresie folosita in trecut pentru spioni. Partidul lui Putin, care domina ambele Camere ale Parlamentului rus, este initiatorul proiectului, scrie MEDIAFAX.

Potrivit textului din Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), procurorii si Ministerul de Externe urmeaza sa decida daca o organizatie sau firma straina este "Indezirabila". Un strain declarat "indezirabil" risca o amenda de pana la 500.000 de ruble (peste 8.840 de euro) si pana la sase ani de inchisoare. Proiectul a fost adoptat in a doua lectura, vineri, de catre Duma de Stat. Insa, pentru a deveni lege, este necesar sa treaca de a treia lectura, sa fie aprobat de Consiliul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) si sa fie promulgat de catre Putin.

Initiativa apare in contextul relatiilor glaciale dintre Occident si Moscova, careia i-a impus sanctiuni din cauza implicarii in conflictul din Ucraina. "Declarand pe cineva «indezirabil, nu vrem sa-l vedem pe teritoriul nostru» reprezinta o incalcare a dreptului international, principiilor generale de drept si Codului Civil", denunta Pavel Cikov, presedintele Agora, o coalitie de organizatii pentru apararea drepturilor omului. El preconizeaza numeroase dispute cu privire la interpretarea legii.

Intr-un comentariu cu privire la proiectul de lege, cotidianul Moskovski Komsomolet scrie ca eticheta "indezirabila" poate fi aplicata oricarei organizatii straine "comerciale ori non-profit". Organizatii precum Medecins Sans Frontieres (MSF), Amnesty International (AI), Greenpeace, Reporteri fara frontiere (RSF) si Transparency International (TI) "sunt cu siguranta amenintate", considera ziarului. Noua lege este o "arma" care poate sa fie folosita "data viitoare cand relatiile (Rusiei) cu Occidentul escaladeaza ori sub influenta cosmarului paranoic «anti-Maidan»", scrie publicatia, referindu-se la temerile ruse fata de o eventuala revolta populara impotriva Guvernului ca cea din Ucraina.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.