Cehia a blocat o incercare a Iranului de a achizitiona, anul acesta, o importanta incarcatura de tehnologie care poate fi folosita pentru imbogatirea uraniului, atentia fiindu-i atrasa de documente false, afirma experti de la ONU si surse occidentale.

Incidentul ar putea sa sporeasca ingrijorarile Occidentului cu privire la increderea pe care o poate avea in Teheran ca va respecta acordul in domeniul nuclear pe care il negociaza cu marile puteri, prin care Iranul se angajeaza la o limitare a activitatilor nucleare sensibile in schimbul anularii sanctiunilor care i-au fost impuse.

Negociatorii incearca sa ajunga la un acord final pana la sfarsitul lui iunie, dupa ce au incheiat un acord preliminar pe 2 aprilie, prin care iranienii s-au angajat sa reduca numarul centrifugelor pe care le opreaza si sunt de acord cu alte limitari ale activitatilor lor nucleare pe termen lung. Unele detalii ale acestei incercari de achizitionare au fost prezentate in ultimul raport anual intocmit de catre un grup de experti pentru Comisia de monitorizare a sanctiunilor impuse Iranului din cadrul Consiliul de Securitate al ONU, la care Ruters a avut acces, scrie MEDIAFAX.

Grupul a anuntat in ianuarie ca Iranul a incercat sa cumpere compresoare - care au atat aplicatii nucleare, cat si non-nucleare - fabricate de catre compania Howden CKD Compressors detinuta de americani.

Un oficial ceh si un diplomat occidental la curent cu cazul au confirmat pentru Reuters ca Iranul a incercat sa achizitioneze incarcatura de la Howden CKD in Cehia si ca autoritatile cehe au actionat pentru a bloca tranzactia. Era neclar daca in aceasta tentativa erau implicati intermediari. De asemenea, nu exista niciun indiciu ca Howden CKD ar fi comis vreo ilegalitate. Reprezentanti ai companiei din Praga au refuzat sa comenteze, precizeaza Reuters. Potrivit grupului de experti de la ONU, care monitorizeaza respectarea sanctiunilor de catre regimul iranian, comanda a fost data de catre un "utilizator final fals".

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

"Cumparatorul si compania de transport implicati in tranzactie au prezentat documente false cu scopul de a ascunde originile, traseul si destinatia incarcaturii, cu intentia de a ocoli controalele exporturilor si sanctiunile", afirma aceeasi sursa. Raportul nu a furnizat alte detalii despre tranzactie. Misiunea Iranului la ONU nu a raspuns la intrebari cu privire la raport, precizeaza Reuters.

Contractul, in valoare de 61 de milioane de dolari

Oficialul ceh a declarat ca partea care dorea compresoarele a pretins ca dispozitivul era necesar pentru o statie de compresare de tipul celor folosite pentru transportarea gazelor naturale.

El a refuzat sa spuna cum anume a fost oprita tranzactia, sa ofere specificatiile compresoarelor sau sa confirme cumparatorul. Insa a subliniat ca autoritatile cehe au oprit tranzactia. Potrivit acestui oficial, care a solicitat protectia anonimatului, valoarea contractului a fost de aproximativ 1,5 miliarde de coroane cehe (61 milioane de dolari). Este vorba despre o suma uriasa pentru companie, care anterior s-a numit CKD Kompresory, un lider in furnizarea de compresoare centrifugale multietajate, intre altele catre industriile petroliera, a gazelor naturale si petrochimica.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Firma a fost achizitionata de catre Colfax Corp. din Statele Unite, in 2013, cu 69,4 milioane de dolari. Un purtator de cuvant al Colfax a refuzat sa comenteze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.