Datoria Greciei nu este viabila, iar platile catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui amanate, a declarat joi ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, transmite Reuters.

"In perioada iulie-august, Ministerul de Finante trebuie sa imprumute de la partenerii Greciei 6,7 miliarde de euro, intr-un fel sau altul, pentru rascumpararea unor obligatiuni din programul SMP", a spus Varoufakis intr-o conferinta la Atena, referindu-se la obligatiuni cumparate de BCE in cadrul Securities Market Programme, in perioada 2010-2011.

El a aratat ca exista inca obligatiuni elene in valoare de 27 de miliarde de euro care trebuie rascumparate de Grecia in urmatoarele luni sau ani.
"Rascumpararea acestor obligatiuni ar trebui sa fie amanata pentru viitorul indepartat. Asta este clar", a apreciat ministrul. Varoufakis, profesor de economie si blogger care a iritat oficialii europeni cu discursul sau anti-austeritate, a fost inlocuit de la conducerea echipei de negociatori eleni in discutiile cu liderii UE si ai FMI, dar a ramas implicat in discutii.

Grecia a reintrat in recesiune in primul trimestru, cu o contractie a PIB de 0,2%, dupa un declin de 0,4% in trimestrul anterior, in conditiile in care blocajul negocierilor dintre autoritatile de la Atena si creditorii tarii a secatuit economia de fonduri. Contractia economica sporeste presiunile asupra guvernului condus de premierul Alexis Tsipras sa adopte masurile cerute de creditorii tarii, pentru deblocarea programului de ajutor de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis marti sa nu inaspreasca termenii asistentei financiare de urgenta (Emergency Liquidity Assistance – ELA) pentru bancile din Grecia si a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro. Decizia a venit in urma unui comunicat al ministrilor europeni de Finante in care acestia au recunoscut dorinta autoritatilor din Grecia de a indeplini conditiile de reluare a finantarii tarii.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Grecia mai are dreptul sa primeasca 7,2 miliarde de euro din programul de asitenta financiara de 240 de miliarde de euro convenit cu zona euro si FMI. In lipsa unui acord, deficitul de lichiditati al Greciei este tot mai mare. Autoritatile de la Atena au fost nevoite in aceasta saptamana sa foloseasca 650 de milioane de euro din rezervele detinute la FMI, pentru plata unei rate de 750 de milioane de euro catre institutia financiara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.