Vladimir Putin aniverseaza, joi, 15 ani la conducerea Rusiei, pe care a transformat-o profund dupa perioada anarhica a anilor '90, dar care este tot mai izolata pe plan international si in declin economic pe plan intern, relateaza The Guardian, in editia electronica.

Cu cateva zile inainte de a fi ales presedintele Rusiei, in 2000, Vladimir Putin declara pentru BBC ca Rusia face parte din "cultura europeana" si ca "nu exclude" posibilitatea aderarii la NATO. "Nu imi pot imagina tara mea izolata de Europa si ceea ce numim deseori lumea civilizata", declara Putin. O generatie mai tarziu, in timp ce Putin aniverseaza 15 ani de la preluarea puterii, la 7 mai 2000, Rusia s-a schimbat profund fata de perioada haotica din timpul lui Boris Eltin. Dar la nivel international, tara este izolata, se confrunta cu sanctiuni si chiar cu eventualitatea unui nou Razboi Rece. Pe plan intern, in pofida declinului economic, Putin se bucura insa de cea mai mare popularitate a unui lider de la Kremlin, de 86 la suta in februarie, scrie MEDIAFAX. Dar indiferent de atitudinea fata de el, nu se poate nega faptul ca Putin a avut un impact major asupra tarii sale si asupra lumii, comenteaza cotidianul britanic.

  • Ucraina, Georgia si "vecinatatea apropiata"

Conflictul ucrainean a tensionat relatiile dintre Rusia si Occident in ultimul an, dar acesta este doar ultimul exemplu de cum exercita Putin "drepturile" Rusiei in fosta sa sfera de influenta, cunoscuta la Moscova drept "vecinatatea apropiata". Cei care au fost surprinsi de anexarea Crimeei de catre Putin si de alimentarea conflictului din estul Ucrainei, ar trebui sa isi aminteasca faptul ca in urma cu sase ani el a pus bazele "doctrinei Putin" in Georgia.

  • Opozitia fata de NATO

In timpul lui Eltin, rusii au urmat o politica de cooperare retinuta cu NATO. Totul s-a schimbat odata cu venirea la putere a lui Putin. De la primul sau interviu acordat BBC, Putin a insistat ca extinderea NATO catre est reprezinta o amenintare pentru tara sa. Acum, Moscova are si mijloacele militare pentru a raspunde. Potrivit unui raport din noiembrie, statele NATO au trimis avioane de vanatoare pentru interceptarea aeronavelor rusesti de peste 100 de ori pana la sfarsitul lui octombrie, de peste trei ori mai des decat in 2013. Atitudinea agresiva a Rusiei a ingrijorat Polonia si tarile baltice, precum si pe cele nordice. Chiar si Suedia si Finlanda au inceput sa se gandeasca la aderarea la NATO.

  • Autocratia

Putin si-a consolidat permanent puterea. In 2004, el a semnat o lege care ii permite presedintelui sa numeasca guvernatorii regiunilor, un privilegiu pe care si l-a pastrat in cea mai mare parte in pofida reformelor generate de protestele din 2011-2012.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Faimoasa "rocada" a lui Putin cu Dmitri Medvedev i-a permis sa revina la Kremlin in 2012. Intre timp, Parlamentul rus a adoptat o lege prin care a extins mandatul prezidential de la patru la sase ani. Putin a declarat ca nu exclude o candidatura in 2018, iar daca va castiga, perioada petrecuta la putere de el o va depasi pe cea a lui Leonid Brejnev, de 18 ani, si chiar pe cea a lui Iosif Stalin.

  • Cultul personalitatii

Desi nu este vorba chiar de un cult, Putin le-a creat rusilor o imagine de sine mai buna, pastrand spiritul de macho al "mujicului" rus: un barbat care calareste, se plimba cu pieptul gol, se lupta cu tigrii si vorbeste direct. Cel putin aceasta a fost imaginea care i-a fost creata. Dincolo de aceasta, nu se stie cine este Putin. Au aparut zvonuri despre preferinta lui pentru Botox si presupusa lui relatie cu o gimnasta care are jumatate din varsta lui, dar toate acestea nu apar in presa rusa.
Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

  • Economia

Atunci cand Putin a ajuns la putere, Rusia tocmai iesea din dezastruoasele reforme din anii '90 si din criza financiara din 1998. Noul presedinte nu avea o viziune la scara mare: in timp ce a redus taxele in favoarea afacerilor, el a renationalizat sectoare cheie, incepand cu zdrobirea companiei petroliere Iukos a rivalului sau politic Mihail Hodorkovski in 2003. Totusi, capacitatea de productie nefolosita si cresterea pretului la petrol au ajutat la crearea unei ere de prosperitate fara precedent intre 1999 si 2006.

Criza financiara a pus capat acestei cresteri. In timp ce exportul de petrol a stimulat cresterea economica, s-au facut putine progrese in diversificarea economiei sau modernizarea industriei ruse. Chiar inainte de scaderea preturilor la petrol si a sanctiunilor occidentale din cauza crizei ucrainene, economistii anticipau o stagnare pe termen lung.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

  • Cresterea demografica

Putin a preluat conducerea unei tari a carei populatie scadea alarmant. Populatia Rusiei scadea cu aproape un milion pe an, din cauza combinatiei intre reticenta de a procrea si predispozitia, cel putin pentru barbati, de a muri tineri. Dar din 2010, numarul populatiei a inceput sa creasca din nou. Secretul acestei cresteri demografice a fost in mare parte economic: in timp ce situatia lor financiara a inceput sa se imbunatateasca in timpul lui Putin, rusii au inceput sa aiba mai multi copii.

  • Orientarea catre Asia

Intotdeauna un sustinator vocal al lumii multipolare, Putin s-a indreptat in ultimii ani catre o cooperare economica si militara mai mare cu tarile asiatice, ale caror economii in crestere sunt flamande dupa energia ruseasca si ale caror guverne sunt mai putin critice fata de respectarea drepturilor omului de catre Moscova.
Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

  • Reprimarea

Odata cu incarcerarea magnatului petrolului Mihai Hodorkovski si asasinarea unor personalitati vocale ale opozitiei, Rusia lui Putin a devenit un loc in care disidentii nu sunt bineveniti. Dar momentul central a intervenit in iarna 2011-2012, cand protestele opozitiei amenintau cu o revolta similara Primaverii Arabe la Moscova. Putin s-a miscat repede si a fost deschis un dosar penal impotriva bloggerului anticoruptie Aleksei Navalnii si a 27 de protestatari. De la revenirea lui Putin la Kremlin in 2012, noile legi au crescut amenzile pentru cei care participa la proteste neautorizate pana la un milion de ruble sau cinci ani de munca in folosul comunitatii sau inchisoare pentru incalcarea repetata a legii. Pe fondul fervorii patriotice si a retoricii impotriva tradatorilor - Putin a sugerat in decembrie ca membrii opozitiei ar putea face parte dintr-o "coloana a cincea" ce submineaza tara - miscarile de opozitie s-au temperat. Simbolic, unul dintre liderii sai, fostul vicepremier Boris Nemtov a fost asasinat in fata Kremlinului in februarie. Crima ar fi fost comisa de un ofiter de securitate loial liderului cecen Ramzan Kadirov.

In cel de-al treilea mandat al lui Putin, autoritatile au intensificat atacurile impotriva organizatiilor neguvernamentale care au primit fonduri din strainatate. Potrivit unei legi din 2012, aceste grupari sunt obligate sa se inregistreze ca "agenti straini". Odinioara o oaza pentru libertatea de exprimare, Internetul rus este supus acum unor legi vagi care permit departamentului de comunicare al Guvernului sa blocheze site-urile care publica materiale "extremiste" sau continut care poate fi daunator pentru copii. Ca urmare, cateva site-uri majore ale opozitiei au fost trecute pe lista neagra in 2013. Potrivit unei legi din 2014, bloggerii populari trebuie sa isi inregistreze identitatile lor reale.

  • Viziunea "moralista"

Alaturi de reprimarea opozitiei, a ONG-urilor si Internetului, cel de-al treilea mandat al lui Putin a fost marcat de o serie de legi inspirate din viziunea lui ca Rusia este un bastion al moralei traditionale. Cel mai elocvent exemplu a fost interzicerea in 2013 a propagandei gay. In timpul lui Putin, cel de-al Doilea Razboi Mondial a devenit un punct de raliere patriotica, iar o lege din 2014 incrimineaza "distorsionarea" rolului Uniunii Sovietice in razboi.

  • O lume multipolara

Vziunea lui Putin in ceea ce priveste politica externa este ca el tine piept hegemoniei occidentale si, impreuna cu China, actioneaza ca o contrapondere pentru puterea militara si politica a SUA.

  • Londongrad

In timpul lui Putin, relatia anglo-rusa s-a transformat intr-un paradox: in timp ce relatiile oficiale s-au racit, tot mai multi rusi si banii lor au invadat Occidentul, iar Londra a fost unul dintre orasele lor favorite. Dar Londra a devenit si un loc sigur pentru o intreaga comunitate de disidenti si antiputinisti, tensionand si mai mult relatiile dintre Londra si Moscova.

  • Regasirea prestigiului sportiv

Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 au fost un triumf pentru Putin, care a facut campanie agresiv pentru a gazdui evenimentul. Rusia a castigat cursa pe medalii cu 13 medalii de aur, si nicio problema majora de securitate sau de organizare nu a umbrit evenimentul. Alaturi de actorul Steven Seagal, Putin a prezidat ulterior cursa de Formula 1 in jurul parcului olimpic, iar in 2018, Rusia va gazdui Cupa Mondiala de fotbal.

  • Coruptia

In pofida unei campanii publice impotriva coruptiei, Rusia lui Putin nu a reusit sa scape de acuzatii. In 2014, Rusia s-a clasat pe locul 136 din 175 in Indicele privind perceptia coruptiei realizat de Transparency International, in regres fata de 2013 si 2012. Proiectul de raportare privind coruptia si crima organizata l-a numit pe Putin "persoana anului" dupa ce investigatiile sale au dezvaluit ca presedintele a colaborat cu mafia pentru a crea ceea ei numesc un complex "militaro-industrialo-politico-criminal" pentru a spala bani si a-si promova interesele in strainatate, inclusiv transferul de arme catre rebelii din estul Ucrainei. Desi sunt valabile putine informatii despre averea sa personala, multi se asteapta ca Putin insusi sa fi beneficiat de coruptia de la nivel statal. Exista de mai multi ani speculatii ca un palat extravagant construit pe coasta Marii Negre - pazit de serviciul secret prezidential si detinut in prezent de un om de incredere al lui Putin - ii apartine in secret acestuia.

  • Armata

Putin a mostenit o armata care nu corespundea scopurilor sale. In timpul celui de-al doilea mandat al sau, el a demarat o reforma care s-a accelerat abia dupa victoria neconvingatoare din razboiul georgian. Rusia cheltuieste acum un procent mai mare din PIB decat Statele Unite si a alocat o suma record de 81 de miliarde de dolari in 2015.

  • Noua propaganda

Putin l-a numit pe Dmitri Kiseliov, un prezentator de televiziune cunoscut pentru teoriile sale antiamericane, in functia de director al agentiei de presa Rossiia Segodnia. Din acest post, Kiseliov a supravegheat extinderea Sputnik News si a Russia Today. In timp ce organizatiile media aservite statului nu reprezinta nimic nou, presa propagandistica a Kremlinului a fost criticata pentru standardele sale jurnalistice. In noiembrie, organizatia de reglementare a presei Ofcom a amenintat RT cu sanctiuni pentru ca nu a respectat normele privind impartialitatea.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.