Norvegia ar putea opri alimentarea uriasului fond suveran al bunastarii, de 900 de miliarde de dolari, cu veniturile obtinute din vanzarile de petrol, din cauza prabusirii preturilor titeiului si a masurilor fara precedent de relaxare a politicii monetare, relateaza Bloomberg.

Directorul general al fondului, Yngve Slyngstad, a avertizat in mai multe randuri, in ultimul an, ca fondul ar putea sa nu mai reuseasca sa atinga randamentul tintit, de 4%, intr-o lume a dobanzilor scazute sau chiar negative. Impactul asupra economiei reale ar putea fi ca guvernul va trebui sa tina sub control cheltuielile bugetare. Potrivit unei reguli a guvernului norvegian, utilizarea in buget a banilor din fondul suveran este limitata la randamentul estimat. Asta a insemnat cresterea cheltuielilor in fiecare an, calculate in coroane, odata cu cresterea fondului suveran. Actuala coalitie de guvernare a anuntat in octombrie anul trecut ca in 2015 va folosi o suma record de 164 de miliarde de coroane (21,8 miliarde de dolari), respectiv circa 3% din fond.

Slyngstad a dezvaluit saptamana trecuta ca in primul trimestru fondul suveran a primit cel mai scazut nivel de capital din ultimii 16 ani. Astfel, Ministerul de Finante a transferat numai 5 miliarde de coroane (662,5 milioane dolari) in fondul suveran, cu mult sub suma de 128 de milioarde de coroane din al treilea trimestru din 2008, cand preturile petrolului au atins circa 147 de dolari pe baril. Banii sunt obtinuti din taxele pe petrol si gaze, zacamintele petroliere si dividendele aduse de participatia majoritara detinuta de stat la grupul Statoil, cel mai mare producator de titei din Norvegia, scrie MEDIAFAX.

Cotatia petrolului nu este departe de pragul de 60 de dolari pe baril la care guvernatorul bancii centrale, Oeystein Olsen, a avertizat in februarie ca transferurile de bani in fondul suveran ar putea fi oprite. Norvegia este al saptelea mare exportator de petrol la nivel mondial, iar rezervele uriase de petrol din Marea Nordului si pana in regiunea Arctica au facut ca fondul suveran al bunastarii sa ajunga la un nivel record. Fondul are rolul sa asigure mentinerea bunastarii generatiilor viitoare, atunci cand industria petrolului nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a tarii.

Fondul suveran al Norvegiei este administrat de o divizie a bancii centrale norvegiene si colecteaza taxele din afacerile cu petrol pentru a le investi mai ales pe burse. Valoarea de piata a fondului se situa la 7.000 miliarde de coroane (832,4 miliarde de euro) la finalul lunii martie, aproape de doua ori mai mare decat Produsul Intern Brut al Norvegiei, care a fost de 458,2 miliarde de euro in 2014. Pana in prezent, industria petrolului si gazelor a asigurat aproape 25% din PIB-ul Norvegiei, contribuind la mentinerea somajului la un nivel scazut si la evitarea contractiei economice. Guvernul de la Oslo se pregateste sa prezinte o rectificare bugetara, in aceasta luna, si este supus presiunilor de majorare a cheltuielilor, pe fondul cresterii ratei somajului la 4,1% in februarie, cel mai ridicat nivel dupa 2006. In aceste conditii, exista asteptari ca bugetul va fi suplimentat.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.