Aproximativ 50 de persoane, majoritatea politisti, au fost ranite in timpul unor confruntari duminica seara, la Tel Aviv, in urma unui miting impotriva violentelor comise de catre politisti si discriminarii care-i vizeaza pe israelienii de origine etiopiana, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Politia calare a folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa multimea si a o impiedica sa ajunga la Primaria din Tel Aviv. Manifestantii au raspuns aruncand cu pietre, sticle si scaune spre politisti. Tunuri cu apa si gaze lacrimogene au fost de asemenea folosite pentru dispersarea unor manifestanti, pe strazi adiacente, dar fara rezultat. Potrivit politiei, 46 de politisti si cel putin sapte manifestanti au fost raniti. Alti 26 de manifestanti au fost arestati. Ministrul pentru Securitate Interna Yitzhak Aharonovitch a declarat ca dispersarea "manifestantilor violenti" era complicata deoarece acestia nu aveau un lider cu care sa se poata discuta.

Examen de constiinta

Aproximativ 10.000 de persoane - potrivit presei, 3.000 - potrivit politiei au venit sa manifesteze la Tel Aviv dupa trei zile de la un miting similar, la Ierusalim, care a degenerat, la randul lui. Aceste proteste au fost declansate de difuzarea in presa israeliana a unei inregistrari video care surprinde doi politisti batand un militar de origine etiopiana care purta uniforma militara, scrie MEDIAFAX. Ministrul israelian al Economiei Naftali Bennett i-a intampinat pe manifestanti in locul in care au avut loc confruntarile. El a declarat ca societatea israeliana se afla in fata unui "examen serios de constiinta". "Ordinea este necesar sa fie mentinuta, iar noi trebuie sa cautam cu totii adevaratele solutii la probleme care au aparut intr-un mod atat de dureros", a declarat el, citat de Cabinetul sau. Printre miile de manifestanti, sute de israelieni au venit sa-si sustina compatriotul de origine etiopiana. Ei agitau pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "un politist violent sa stea in inchisoare" sau "cerem egalitate in drepturi".

Tara "rasista"

"Eu sunt de culoare, deci trebuie sa manifestez astazi (duminica)", a declarat pentru AFP Eddie Maconen, in varsta de 34 de ani. "Nu am cunoscut niciodata violenta politiei, dar aceasta imi loveste comunitatea", a adaugat el. Manifestantii vor ca politistii violenti sa fie judecati, afirma Maconen, care a sosit din Etiopia in urma cu trei ani. Zion Cohen a defilat pentru a-si sustine compatriotii etiopieni. "Au dreptate suta la suta", este el de parere. Israelul "este o tara rasista, iar noi nu acceptam", adauga el.

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a anuntat duminica, citat intr-un comunicat, ca urmeaza sa il intalneasca luni pe Damas Pakada, militarul batut de catre politisti, dar si alti reprezentanti ai comunitatii etiopiene. Peste 120.000 de evrei de origine etiopiana traiesc in Israel. Ei sunt descendenti ai unor comunitati care au ramas despartite de ceilalti evrei timp de secole, pe care autoritatile religioase din Israel le-au recunoscut tarziu ca fiind de aceeasi confesiune. La sosirea lor in Israel, in 1984 si 1991, ei au fost nevoiti sa faca fata unei enorme prapastii culturale si continua sa se confrunte cu probleme de integrare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.