Cel putin doi cetateni italieni si doi francezi au murit in urma cutremurului produs in Nepal, al carui bilant depaseste, potrivit postului CNN, 4.200 de morti.

Update

Bilantul cutremurelor si avalanselor produse in Nepal a ajuns la cel putin 4.200 de morti, anunta autoritatile medicale, citate de site-ul ziarului Washington Post. Potrivit autoritatilor nepaleze, pana in acest moment se inregistreaza 4.200 de morti si 8.500 de raniti in urma cutremurului de 7,9 grade produs sambata, care a provocat avalanse de amploare si a fost urmat de zeci de replici de intensitate mare.



Update

Conform agentiei de stiri ANSA, doi italieni au murit, iar patru sunt disparuti dupa cutremurul de 7,9 grade produs sambata. Filiala nepaleza a organizatiei Caritas estimeaza ca bilantul cutremurelor si avalanselor din Nepal va depasi 6.000 de morti. Cei doi italieni au fost surprinsi de o alunecare de teren, in Valea Rolwaling, la altitudinea de 3.500 de metri.



Update

Dintre aceste victime, 1.302 s-au inregistrat doar in Valea Kathmandu. In plus, 6.515 persoane au fost ranite, a anuntat politia intr-un mesaj postat pe Twitter. Pana in prezent, 18 persoane au fost declarate decedate in urma unei avalanse care a afecta tabara de baza de pe Muntele Everest in urma cutremurului.

Turistii straini din Nepal sunt tot mai nelinistiti in timp ce resursele de apa si alimente se epuizeaza si pe fondul penelor de curent electric. Camerele de hotel se gasesc foarte greu, asa cum afirma Pierre-Anne Dube, in varsta de 31 de ani din Quebec, care a dormit pe trotuarul din fata unui hotel. Ca multi altii, ea este speriata si vrea sa plece cu primul avion pe care il gaseste. "Nu putem contacta ambasada. Vrem sa plecam. Suntem speriati. Nu exista alimente. Nu am mancat o masa normala de la cutremur si nu avem vesti despre ce se intampla", sustine ea.



Echipele de salvare au primit primele informatii din sate izolate de munte, care sugereaza ca multe comunitati au fost devastate sau se straduiesc sa faca fata dezastrului. Alunecarile de teren au impiedicat echipele de salvare sa ajunga la cei care au nevoie de ajutor folosind cararile de munte, a declarat Prakash Subedi, oficial din regiunea Gorkha, unde a avut epicentrul cutremurul. "Sate ca acesta sunt in mod obisnuit afectate de alunecari de teren si nu este neobisnuit ca 200, 300 sau pana la 1.000 de persoane sa fie complet ingropatea de pietrele care cad", a declarat Matt Darvas, membru al grupului World Vision.
Citeste si:
Noua înălţime a Muntelui Everest, stabilită de Nepal şi China
Noua înălţime a Muntelui...

Cutremurul de sambata cu magnitudinea de 7,8 a generat groaza in Nepal, generand o avalansa care a acoperit o parte a unei baze in care se aflau numerosi straini care se pregateau sa isi inceapa ascensiunea pe varf. Cel putin 18 persoane au murit aici si alte 61 au fost ranite. Inspectorul general de politie Komal Singh Bam a declarat luni ca bilantul victimelor a crescut la 3.218 persoane dar nu a oferit alte detalii. Alte 61 de persoane au murit in India vecina, in timp ce China a anuntat ca 20 de persoane au murit in Tibet, scrie MEDIAFAX.

Administratorul sef din Kathmandu, Ek Narayan Aryal, a declarat ca au fost distribuite corturi si apa, luni, in zece locatii din capitala, dar ca replicile au lasat populatia foarte speriata. "Au fost aproximativ 100 de cutremure si replici, ceea ce a facut eforturile de salvare dificile. Chiar si salvatorii sunt speriati si fug din cauza lor", a declarat el.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Zeci de mii de persoane si-au petrecut noaptea dormind in parcuri sau pe un teren de golf. Altii au campanat in piete inconjurati de daramaturi. "Nu ne simtim deloc in siguranta. Au fost atat de multe replici. Nu se mai opreste", a declarat Rajendra Dhungana, in varsta de 34 de ani, care si-a petrecut ziua cu familia nepoatei sale pentru incinerarea ei la Templul Pashuputi Nath din Kathmandu. "Am vazut sute de cadavre arzand", a afirmat ea.

Cutremurul a fost cel mai grav din Nepal in peste 80 de ani. Acesta a distrus zone intregi din cartierele vechi ale capitalei nepaleze si a fost suficient de puternic pentru a fi resimtit in India, Bangladesh, Tibet si Pakistan. Cel mai puternic cutremur din Nepal a avut loc in 1934 si a avut 8 grade. Acesta a distrus orasele Kathmandu, Bhaktapur si Patan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.