Rusia incearca sa isi apropie aliatii est-europeni ai SUA folosindu-se de temerile acestora ca Washingtonul nu le va veni in ajutor, asa cum a promis in urma cu un deceniu.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a autorizat o serie de masuri provocatoare din Arctic si pana la Marea Neagra in ultimele luni, intr-o incercare de a intimida aliatii NATO de la granita fostei URSS, inclusiv Ungaria, Romania si Letonia.

Anul trecut, un partid prorus a castigat numeroase voturi in alegerile parlamentare din Letonia, dupa ce primarul unui oras din estul Letoniei si-a exprimat ingrijorarea ca activistii sunt implicati intr-o campanie de sustinere a secesiunii unor comunitati, pentru a adera la Rusia. Premierul ungar, Viktor Orban, pare sa cocheteze cu Rusia si a incheiat acorduri importante cu Moscova, criticand sanctiunile occidentale.

Faptul ca unele tari de la granita cu Rusia ar putea incerca sa schimbe tabara sugereaza o problema extinsa de lipsa de incredere in angajamentul Statelor Unite de a le proteja daca sunt atacate, a declarat Matthew Rojansky, directorul Institutului Kennan de la Woodrow Wilson International Center for Scholars.

Faimosul Articol 5 al NATO declara ca un atac asupra unui membru al aliantei va fi considerat un atac asupra tuturor celor 28 de membri. Rojansky compara angajamentul american fata de aceste tari cu o asigurare de viata: o persoana sanatoasa in varsta de 25 de ani in general nu are probleme in a-si face o asigurare de viata deoarece compania stie ca probabil nu ii va plati ceva prea curand. O persoana in varsta de 67 de ani cu antecedente cardiace ar putea avea probleme in a obtine o astfel de polita, scrie MEDIAFAX.

Sapte tari - inclusiv Letonia, Lituania si Estonia - au devenit membre NATO in 2004. Avand in vedere ca amenintarea unui atac din partea Rusiei nu era considerata ca fiind ceva serios la momentul respectiv, nu a fost o dezbatere indelunga cu privire la cat de inteleapta este aderarea la NATO a statelor baltice, a declarat Rojansky.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

In prezent, cand Rusia lui Putin adopta o atitudine din ce in ce mai agresiva in Ucraina, Georgia sau in alta parte, situatia s-a schimbat, a declarat el. "Le-am oferit acoperirea politica, dar in circumstante total diferite, iar acest lucru creeaza indoieli din partea lor in legatura cu onorarea acestei politici", a afirmat Rojansky

SUA trebuie sa faca mai multe pentru a-si asigura aliatii din cadrul NATO de angajamentul sau, inclusiv prin dislocarea unor trupe permanente in Europa de Est, precum si prin mobilizari mai frecvente si la scara larga, a declarat Boris Zilberman, director adjunct al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.

Scopul ultim, a declarat el, este sa se asigure ca aceste tari raman de partea Statelor Unite. In acelasi timp, SUA trebuie sa urmeze o linie delicata, crescandu-si prezenta suficient de mult pentru a-si asigura aliatii de angajamentul lor dar nu atat de mult incat sa ii ofere lui Vladimir Putin munitie pentru a escalada agresiunea rusa, a declarat Zilberman.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.