Capsula Dragon a fost lansata cu succes, marti, din Florida, intr-o misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), insa compania producatoare, SpaceX, nu a reusit sa recupereze primul etaj al lansatorului, care a aterizat cu o viteza prea mare pe o barja din Oceanul Atlantic.

Aceasta misiune marcheaza inca un pas facut de compania americana, care vizeaza dezvoltarea unor rachete capabile sa decoleze, dar si sa aterizeze, reducand astfel considerabil costurile acestor misiuni spatiale, informeaza Reuters. "Aceasta misiune ar putea sa schimbe complet felul in care abordam problematica transportului in spatiu", a declarat Hans Koenigsman, vicepresedintele companiei SpaceX, intr-o conferinta de presa organizata inainte de lansare.

Racheta Falcon 9, care are o lungime de 63 de metri, avand la bordul ei capsula Dragon, a fost lansata de la baza aeriana Cape Canaveral marti, la ora locala 16.10. Programata initial pentru luni, lansarea a fost amanata cu o zi, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Dupa ce a plasat cu succes capsula Dragon pe orbita, primul etaj al rachetei purtatoare a efectuat o manevra de intoarcere, si-a pornit motoarele care o ghidau in timpul coborarii spre Terra, si-a desfasurat eleroanele cu rol de stabilizare si pilonii de aterizare si a coborat pe o barja aflata in Oceanul Atlantic, la o distanta de aproximativ 380 de kilometri de orasul Jacksonville din statul american Florida.

"Racheta a coborat pe barja, insa a coborat mult prea brutal pentru a supravietui", a declarat miliardarul Elon Musk, fondatorul si CEO-ul companiei SpaceX, intr-un mesaj publicat pe Twitter. In cadrul unei alte misiuni de testare, in ianuarie, lansatorul a ramas fara suficient lichid hidraulic pentru eleroanele de stabilizare si s-a prabusit pe o barja similara. O a doua incercare, in februarie, a fost anulata din cauza mareei, insa racheta lansatoare a parcurs cu succes secventa programata pentru aterizare, coborand dupa o traiectorie perfect verticala, inainte de a plonja in ocean si de a se dezintegra.

Obiectivul principal al lansarii de marti consta in expedierea spre ISS a unei incarcaturi de aproape doua tone, constand in alimente, apa, imbracaminte si echipamente - inclusiv un aparat italian de espresso -, dar si diverse materiale pentru experimentele stiintifice care sunt efectuate la bordul statiei.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

SpaceX vrea sa devina prima companie care va reusi sa recupereze un lansator, o abordare care ar duce la o scadere drastica a costurilor misiunilor spatiale, cu ajutorul unor rachete partial reutilizabile, ce ar putea sa efectueze calatorii intre Terra si Marte. Desi acest obiectiv nu a fost deocamdata indeplinit, compania americana are programate alte 12 lansari cu rol de testare pentru acest an, iar urmatoarea dintre ele ar trebui sa aiba loc pe 22 iunie, scrie MEDIAFAX.

Orbital Sciences si SpaceX sunt singurele companii private cu care NASA a incheiat contracte de aprovizionare a avanpostului orbital. Capsula Dragon a fost primul vehicul spatial privat care s-a conectat cu succes la ISS, in anul 2012. Este, de asemenea, singura capsula capabila sa aduca pe Terra diverse materiale si rezultate ale unor experimente, dupa desprinderea ei de ISS.

Citeste si:
FOTO Vacanță pe o capsulă plutitoare de lux: cum arată și cât costă
FOTO Vacanță pe o capsulă...

Companiile SpaceX, Boeing si Sierra Nevada au fost selectionate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spatial privat cu scopul de a transporta astronauti la bordul ISS si pe alte destinatii orbitale. Aceste noi vehicule spatiale ar trebui sa fie lansate in 2017. In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.

Aceste companii activeaza pe o piata a transportului spre ISS care va creste tot mai mult in perioada urmatoare, odata cu decizia anuntata pe 8 ianuarie 2014 de NASA de a prelungi cu inca patru ani, pana in 2024, durata de functionare a Statiei Spatiale Internationale. Initial, durata de functionare era prevazuta pana in 2020.

Citeste si:
Donald Trump vrea sa puna capat finantarii Statiei Spatiale...
Donald Trump vrea sa puna...

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.