Papa Francisc a refuzat sa valideze propunerea presedintelui François Hollande pentru postul de ambasador al Frantei la Vatican deoarece candidatul ar fi homosexual, un caz care afecteaza relatiile dintre Paris si Sfantul Scaun, relateaza Le Journal du Dimance in pagina electronica.

Potrivit revistei, de cateva zile toata lumea sau aproape toata lumea de la la Quai d’Orsay este aproape sigura. Ambasadorul ales la 5 ianuarie de catre presedintele Republicii pentru postul de la Vatican nu va fi agreat de catre Papa Francisc, in contextul in care Sfantul Scaun a intrat intr-o "perioada de tacere". Astfel, a devenit clar ca este necesar ca Franta sa faca o noua propunere.

Numele a trei "competitori" circula deja - Emmanuelle Dachon, secretara generala a Ministrului de Externe, care a fost ambasadoare in Irlanda, ambasadorul in Arabia Saudita Bertrand Besancenot si René Roudaut, aflat la post la Berna. Cei doi diplomati sunt casatoriti si au copii, precizeaza revista. Laurent Stéfanini, seful de protocol al sefului statului si al predecesorului sau, care a fost desemnat in secret, ar candida deja pentru alt post in Europa de Nord, potrivit JDD.

Revista Le Canard Enchainé a dezvaluit ca Vaticanul nu l-a dorit pe acest celibatar, fara copii, reputat pentru profesionalism si discretie, un fin cunoscator al jocurilor de culise din administratia Vaticanului, din cauza ca ar fi gay. Declaratii pe care Papa le-a facut pe 29 iulie 2013 au creat un entuziasm veritabil in cadrul comunitatii gay, care-l considera mult mai "prietenos" decat predecesorii sai. "Daca o persoana este gay si-l cauta pe Dumnezeu cu bunavointa, cine sunt eu sa o judec?", declara Francisc la bordul avionului care-l aducea de la Rio. Insa a precizat ca nu-i plac activitatile de lobby, scrie MEDIAFAX.

Curia s-a temut ca aceasta nominalizare ar putea sa fie interpretata ca un semnal politic si folosita in acest sens. "Sunt peste 100 de state reprezentate la Vatican. este un subiect sensibil", a declarat un specialist pentru revista. Astfel, Franta a aflat ca deschiderea de care da dovada are anumite limite, printr-o "decizie luata de insusi Papa", a subliniat un expert. Scrisoarea pe care arhiepiscopul Parisului, cardinalul André Vingt-Trois, a trimis-o pe 11 februarie Consistoriului cardinalilor intrunit pentru a agrea ambasadorul propus de Franta nu a schimbat decizia. Jean-Louis Tauran, cardinalul Camerlengo al Sfintei Biserici, a intervenit in favoarea lui Stéfanini, Insa Papa le-a spus mai multor cardinali ca nu va ceda.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Laurent Stéfanini are, cu toate acestea, un CV perfect pentru post, apreciaza JDD, precizand ca el cunoaste perfect Curia romana, deoarece s-a aflat in post la Ambasada Frantei la Sfantul Scaun in perioada 2001-2005, dupa Pierre Morel. La intoarcerea sa la Quai d’Orsay, tehnocratul, un catolic practicant, a devenit consilier pe probleme religioase. Este vorba despre al doilea incident de acest fel, scrie revista, care precizeaza ca in perioada 2007-2008 postul a ramas vacant deoarece fostul papa Benedict al XVI-lea a refuzat propunerea unui ambasador francez aflat intr-o uniune civila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.