Premierul bulgar, Boiko Borisov, a criticat liderii Germaniei si Frantei pentru ca au acceptat de facto anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene de la Marea Neagra, Crimeea.

"La un nivel pur diplomatic, aceasta miscare (amenxarea) va fi intotdeauna subiect de protest dar cumva lumea occidentala a inghitit (anexarea) Crimeei", a declarat Borisov pentru postul TV+ cu sediul la Sofia. Borisov a adaugat ca Occidentul nu va spune niciodata "in limbajul sau diplomatic ca a inghitit Crimeea", dar de fapt tocmai acest lucru a facut pentru "simplul fapt ca Crimeea nu este mentionata atunci cand se vorbeste de acordul de la Minsk".

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au mers in capitala belarusa pentru a incheia un acord de incetare a focului dupa negocieri prelungite cu presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko. Cei doi lideri occidentali, care au investit mult capital politic in aceasta deplasare, au incercat sa previna ca insurgenta armata din estul Ucrainei sa devina un razboi.

Totusi, acordul a fost criticat pentru concesiile pe care le-a facut separatistilor sustinuti de Kremlin care ar putea deschide calea catre o autodeterminare si secesiune de Guvernul de la Kiev. Borisov, de centru-dreapata, a subliniat ca atat Merkel cat si Hollande au fost sa se vada cu Putin si sa faca unele concesii pentru a ajunge la un acord cu el, scrie MEDIAFAX.

Analistii de la Sofia l-au descris deseori pe Borisov drept un oportunist care se straduieste prin orice mijloace sa castige sprijinul alegatorilor. Pe de o parte, el a urmat linia prooccidentala si proeuropeana de disciplina fiscala sticta, anuland doua controversate proiecte energetice rusesti in Bulgaria si sprijind sanctiunile UE si SUA impotriva Rusiei. Pe de alta parte, el nu a pierdut din vedere publicul in mare parte rusofil din Bulgaria si s-a plans de costurile economice ale sanctiunilor, in special de pierderea turistilor rusi.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.