Savantii de la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) au fost nevoiti sa amane relansarea acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider), aflat in ultimii doi ani intr-o etapa de modernizare, din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unuia dintre magnetii sai.

"Datele preliminare sugereaza o amanare care va dura intre cateva zile si mai multe saptamani", au declarat, marti, cercetatorii de la CERN, o organizatie care este considerata liderul mondial in domeniul fizicii particulelor, informeaza Reuters.

Inginerii de la CERN ar fi dorit sa inceapa, miercuri, sa expedieze fascicule de protoni in directii opuse, de-a lungul tunelului subteran de 27 de kilometri al LHC, aflat la granita dintre Franta si Elvetia, care a fost inchis pentru remodernizare in ultimii doi ani. Aceasta etapa ar fi reprezentat un "preludiu" pentru repornirea coliziunilor de particule la sfarsitul lunii mai cu o putere de doua ori mai mare decat aceea care era folosita de LHC intre anii 2010 si 2013.

Ciocnirile de particule din interiorul LHC sunt generate de cercetatori pentru a recrea conditiile existente la scurt timp dupa Big Bang, in primele clipe de viata ale Universului. In cadrul unei reusite stiintifice extraordinare din 2012, cercetatorii de la CERN au anuntat ca au descoperit o noua particula subatomica, un element de baza aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson, imaginat si numit cu o jumatate de secol inainte de fizicianul Peter Higgs, scrie MEDIAFAX.

Sperantele oamenilor de stiinta legate de relansarea acceleratorului de particule operat de CERN vizeaza descifrarea principiilor de functionare ale "Modelului Standard" - modelul teoretic ce descrie felul in care Universul functioneaza la nivel de particule elementare -, dar si realizarea unor noi descoperiri intr-un domeniu inovator, denumit "Noua fizica". Acestea vizeaza cautarea materiei intunecate, care reprezinta pana la 96% din masa Universului si care poate fi detectata doar prin influenta pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.