Misiunea Ucrainei la UE a transmis oficial Bruxelles-ului o solicitare, adoptata de Rada Suprema de la Kiev, privind mobilizarea unor forte de mentinere a pacii in regiunile Donetk si Lugansk.

Rada Suprema (Parlamentul) a adoptat marti o solicitare catre Consiliul de Securitate al ONU si Consiliul Uniunii Europene privind mobilizarea unor forte de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk din estul tarii. Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugati sa "acorde atentia cuvenita acestei solicitari si sa initieze consultari cu privire la inceperea operatiunii UE in cadrul politicii generale de securitate si aparare".

"Operatiunea sub conducerea UE va permite restaurarea pacii si stabilitatii in estul Ucrainei, prin sustinerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE si crearea unor conditii adecvate (...) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk", a anuntat diplomatia ucraineana.

Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a decis, la sfarsitul lui februarie, sa ceara Consiliului de Securitate al ONU si Uniunii Europene sa trimita forte de mentinere a pacii in Ucraina, pentru facilitarea implementarii acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.
Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au acuzat, intr-un comunicat comun publicat miercuri, ca mobilizarea unei misiuni UE de mentinere a pacii in Donbas "incalca (...) planul de pace".

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel, scrie MEDIAFAX.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.