International13 Martie 201514:51

Lectura de 4 minute

Marile puteri au inceput negocieri asupra unui text de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la anularea sanctiunilor impuse Iranului in dosarul nuclear, in cazul in care se va ajunge la un acord cu Teheranul, relateaza Reuters in pagina electronica.

Potrivit unor diplomati occidentali citati de agentie, rezolutia ar urma sa ingreuneze o eventuala incercare a Congresului Statelor Unite de a anula un eventual acord. Negocierile dintre China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite - cei cinci membri permanenti ai Consiliului - plus Germania (G5+1) si Iran au loc inaintea reluarii, saptamana viitoare, a negocierilor dificile care vizeaza limitarea capacitatii nucleare a Iranului

Opt rezolutii ONU - dintre care patru impun sanctiuni - interzic Iranului sa imbogateasca uraniu, dar si alte activitati atomice sensibile, si sa cumpere ori sa vanda tehnologie atomica ori altele in domeniul rachetelor balistice. Teheranul este supus, de asemenea, unui embargo asupra armamentului.

Iranul considera anularea acestor rezolutii cruciala, avand in vedere ca masurile ONU reprezinta baza unor masuri americane si europene si mai dure. Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) citeaza adesea incalcari ale embargoului impus de ONU asupra activitatilor de imbogatire a uraniului si altor activitati nucleare sensibile ca justificare in impunerea unor sanctiuni suplimentare, scrie MEDIAFAX.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat miercuri, in Congres, ca acordul in domeniul nuclear cu Iranul nu va avea caracter obligatoriu, ceea ce inseamna ca viitorii presedinti pot decide sa nu-l implementeze. Acest lucru a fost subliniat de catre 47 de senatori republicani intr-o scrisoare adresata luni liderilor iranieni, in care se avertizeaza ca orice intelegere poate fi anulata imediat ce presedintele Barack Obama isi incheie mandatul, in ianuarie 2017.

Citeste si:
Iranienii au lăsat garda jos. Peste 3.000 noi cazuri de COVID-19 în...
Iranienii au lăsat garda jos....

Insa o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la un acord cu Iranul poate avea caracter constrangator, afirma diplomati occidentali. Acest lucru poate sa complice si chiar sa submineze viitoare incercari ale republicanilor de la Washington de a dejuca acordul.

Iranul si cele sase mari puteri intentioneaza sa ajunga la un acord asupra cadrului viitorului acord pana la sfarsitul lui martie si sa incheie, pana la 30 iunie, un acord prin care sa interzica Iranului sa desfasoare activitati nucleare sensibile pentru o perioada de cel putin zece ani, in schimbul anularii sanctiunilor impuse Republicii islamice.

Pana in prezent, aceste negocieri s-au concentrat asupra unor sanctiuni impuse in mod separat de catre americani si europeni sectoarelor energetic si financiar ale Iranului, a caror anulare Teheranul o doreste cu disperare. Problema sanctiunilor este unul dintre punctele ce urmeaza sa fie abordate in negocierile care urmeaza sa fie reluate saptamana viitoare la Lausanne, in Elvetia, intre cele sase mari puteri si Iran.

Insa oficiali occidentali implicati in negocieri au declarat ca discuta, de asemenea, elemente care urmeaza sa fie incluse in proiectul de rezolutie al Consiliuui in vederea flexibilizarii sanctiunilor impuse in dosarul nuclear incepand din decembrie 2006. "Daca va exista un acord - si exista in continuare un mare «daca» - vom dori sa actionam rapid in privinta problemei sanctiunilor ONU", a declarat un oficial, solicitand protectia anonimatului.

Citeste si:
Andrei Caramitru ofera solutii pentru problemele din trafic
Andrei Caramitru ofera...

Negocierile de desfasoara la nivel de diplomati de rang inalt din ministerele de Externe si nu la sediul ONU din New York.

Un oficial guvernamental american de rang inalt a confirmat ca discutiile sunt in curs. El a declarat ca membrii Consiliului au mandatat negocierile cu privire la sanctiunile ONU si, prin urmare, este necesar sa se implice. Rolul central jucat in negocierile cu Iranul de catre cei cinci membrii permanenti ai Consiliului inseamna ca orice intelegere cu privire la sanctiunile impuse de catre ONU este susceptibila sa fie aprobata de intregul Consiliu, a adaugat oficialul citat.

Iranul respinge acuzatiile occidentale potrivit carora cauta sa se doteze cu arma nucleara.

Oficiali au declarat ca rezolutia ONU ar putea apara orice intelegere in domeniul nuclear cu Iranul de eventuale incercari ale republicanilor din Congresul american de a o sabota. Avand in vedere ca incalcarea solicitarii ONU ca Iranul sa inceteze activitatile de imbogatire a uraniului ofera o baza legala pentru sanctionarea Teheranului, o noua rezolutie poate ingreuna impunerea unor noi sanctiuni.

Citeste si:
Iohannis saluta rezolutia PE privind comemorarea a 30 de ani de la Rev
Iohannis: Rezolutia PE...

"Exista o intrebare interesanta, si anume daca - in cazul in care Consiliul aproba acordul - acest lucru opreste Congresul sa submineze intelegerea", a declarat un diplomat occidental.

Alti oficiali occidentali au declarat ca republicanii ar putea sa fie descurajati sa submineze orice acord daca membrii Consiliului il aproba in unanimitate si demonstreaza ca lumea este unita in favoarea unei solutii diplomatice la aceasta criza nucleara care dureaza de 12 ani.

Ingrijorarile potrivit carora republicanii, care detin controlul asupra Congresului, ar putea sa incerce sa deraieze acordul in domeniul nuclear au fost alimentate atat de scrisoarea adresata liderilor iranieni, cat si de invitatia ca premierul israelian sa sustina un discurs in Congres, pe 3 martie, in care Benjamin Netanyahu si-a reiterat opozitia fata de acord.

Oficialii au subliniat ca anularea tuturor sanctiunilor este conditionata de respectarea tuturor prevederilor acordului. Ei au adaugat ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), cu sediul la Viena, va juca un rol-cheie in verificarea respectarii acordului de catre Iran.

Intre problemele la care negociatorii incearca sa gaseasca solutii in pregatirea rezolutiei Consiliului se afla calendarul si viteza anularii sanctiunilor impuse de ONU, dar si daca sa fie prezentata in martie, in cazul in care saptamana viitoare se ajunge la un acord asupra cadrului viitorului acord, ori daca sa fie amanata pana semnarea acordului final, la termenul-limita - sfarsitul lui iunie.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.