Membrii Congresului Statelor Unite nu vor putea modifica termenii acordului nuclear cu Iranul pentru ca documentul nu va avea caracter obligatoriu din punct de vedere legal, argumenteaza secretarul de Stat american, John Kerry.

Kerry a criticat scrisoarea semnata de 47 de senatori republicani care avertizeaza ca un eventual acord al Washingtonului cu Teheranul va fi valabil doar pe durata mandatului presedintelui Barack Obama.

"Noi am fost foarte clari de la inceput. Nu negociem un plan cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal. Negociem un plan care va avea capacitatea de aplicare. Nici macar nu avem relatii diplomatice cu Iranul in acest moment", a argumentat Kerry in fata membrilor Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului american.

"Scrisoarea trimisa de senatorii republicani ignora peste 200 de ani de precedente in politica externa a Statelor Unite. Chiar daca tratatele oficiale necesita ratificarea de catre doua-treimi din Senatul SUA, majoritatea celorlalte acorduri internationale nu au nevoie de acest lucru", a insistat seful diplomatiei americane.

Zeci de congresmeni republicani americani au avertizat Iranul ca orice acord in domeniul nuclear semnat cu Statele Unite va fi valabil doar pana la finalul mandatului presedintelui democrat Barack Obama. Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie sa joace un rol important in ratificarea acordurilor internationale, subliniindu-se ca mandatul presedintelui Barack Obama se incheie in ianuarie 2017. "Vom considera ca orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv intre presedintele Obama si ayatollahul Ali Khamenei", avertizeaza cei 47 de congresmeni republicani. "Urmatorul presedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simpla semnatura, iar Congresul va putea modifica oricand un asemenea acord", se mai arata in scrisoare.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Avertismenul intervine la mai putin de o saptamana dupa discursul rostit in Congresul SUA, la invitatia republicanilor, de premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a atras atentia ca un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenintare pentru intreaga lume.

Presedintele Barack Obama a apreciat ca scrisoarea adresata liderilor iranieni este ironica, argumentand ca initiativa pare a demonstra ca unii membri ai Congresului SUA vor sa se alinieze cu ultraconservatorii din Iran. "Este o coalitie neobisnuita", a afirmat Obama.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) poarta negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul si Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.

Citeste si:
Kerry il ironizeaza pe Trump pe tema retragerii din Acordul de la...
Kerry il ironizeaza pe Trump...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.