Rusia a decis sa-si suspende participarea la intalnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Fortelor Armate Conventionale in Europa (CFE) incepand de miercuri, a anuntat marti Anton Mazur, seful delegatiei ruse la negocierile de la Viena.

"De ani de zile, partea rusa face tot ceea ce poate sa mentina viabilitatea regimului controlului asupra armelor conventionale, a initiat negocieri cu privire la adoptarea Tratatului asupra Fortelor Armate Conventionale in Europa, a ratificat Acordul asupra Tratatului CFE adoptat", a declarat Mazur.

"Din pacate, statele NATO au preferat sa evite prevederile CFE prin expansiunea Aliantei si folosirea unor pretexte pentru a impiedica Acordul sa intre in vigoare. Aceasta cursa, continuata in pofida avertismentelor noastre repetate cu privire la impactul sau negativ asupra regimului controlului armamentului conventional a condus la un rezultat inevitabil - Rusia suspenda Tratatul CFE din 2007", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

"La vremea respectiva, partea rusa a luat in considerare indemnurile unor semnatari ai Tratatului CFE si a decis sa-si continue participarea la lucrarile grupului comun consultativ printr-o exceptie", a spus diplomatul rus, adaugand ca "luand aceasta decizie, noi am sperat ca aceasta platforma sa fie folosita pentru a se ajunge la o un nou regim de control al armelor conventionale".

Insa, apreciaza el, sperantele Moscovei au fost inselate.

"La initiativa NATO, dialogul asupra viitorului regim de control al armamentului conventional care a avut loc in formatul grupului a fost oprit in 2011 si nu a mai fost reluat niciodata de atunci", a continuat Mazur, adaugand ca "activitatea grupului a fost literalmente intoarsa inapoi. A fost oarecum revigorata doar inaintea unei reuniuni a ministrilor de Externe din cadrul OSCE".

"Partenerii occidentali obisnuiesc sa foloseasca aceasta platforma pentru a transmite Rusiei niste indemnuri rituale goale sa revina la vechiul Tratat CFE, care ne incalca interesele", a denuntat el.

"In asemenea conditii, Rusia considera participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atat din punct de vedere politic, cat si practic si ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar si economic", a anuntat seful delegatiei ruse. Astfel, "Rusia a luat decizia sa-si suspende participarea la intalnirile grupului comun consultativ incepand din 11 martie 2015. Astfel, suspendarea Tratatului CFE de catre Rusia in 2007 devine completa", a subliniat Mazur.

Citeste si:
Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanța creării...
Iohannis a subliniat la...

Insa "acest pas nu inseamna ca Rusia respinge un dialog viitor asupra controlului armamentului conventional in Europa, atunci cand partenerii nostri vor fi pregatiti", a precizat diplomatul rus. "Suntem pregatiti in continuare sa cooperam cu privire la un nou regim de control al armamentului conventional in Europa, care este atat in interesul Rusiei, cat si al statelor europene", a adaugat el.

"Rusia cere Belarusului sa-i reprezinte interesele in cadrul grupului", a mai anuntat seful delegatiei ruse la Viena. Tratatul CFE limiteaza echipamentul militar greu - tancuri, avioane si armament greu - in Europa.
Documentul a fost semnat in 1990, iar 17 ani mai tarziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarrea participarii Rusiei, citand ingrijorari in domeniul securitatii.

Citeste si:
Ambasadorul Germaniei, declarații la 30 de ani de la semnarea...
Ambasadorul Germaniei,...

Kremlinul anunta la vremea respectiva ca nu mai tolereaza o situatie in care Moscova respecta tratatul, iar partenerii sai nu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.