Departamentul de Stat american si FBI au anuntat marti ca ofera trei milioane de dolari in schimbul unor informatii care sa conduca la arestarea si condamnarea hackerului rus Evgheni Bogacev, cea mai mare recompensa oferita vreodata de Statele Unite intr-un caz cibernetic.

Potrivit publicatiei britanice, politia federala americana il cauta pe Bogacev care este acuzat in Statele Unite de un comiterea unor atacuri informatice prin intermediul retelei GameOver Zeus, prin care ar fi furat peste 100 de milioane de dolari din conturi bancare online.

Rusul a fost acuzat de catre autritatile federale din Pittsburgh (Pennsylvania) de conspiratie, atac informatic, frauda online, frauda bancara si spalare de bani in legatura cu presupul rol de administrator al GameOver Zeus. El este acuzat de planuirea unor fraude bancare si in Omaha (Nebraska) in legtura cu presupusa sa implicare intr-o varianta anterioara a malwareului Zeus, cunoscuta sub numele de "'Jabber Zeus".

Bugacev este "cunoscut ca amator de plimbari cu ambarcatiuni si ar putea calatori la bordul navei sale in Marea Neagra", afirma FBI in posterul cu inscriptia "cautat". Potrivit CBS, FBI a prezentat botnetul din 2014 drept "un tip extrem de sofisticat de malware conceput special sa fure informatii bancare si de alt fel din computerele pe care le infecteaza", scrie MEDIAFAX.

Biroul Federal american de Investigatii precizeaza ca virusul este raspandit mai ales prin e-mailuri nesolicitate sau mesaje de tip phishing.
Potrivit unor oficiali din cadrul Biroului, Bogacev s-ar afla in continuare in Rusia. Seful Diviziei FBI pentru inffractiuni cibernetice grave Joseph Demarest a declarat ca agentia este la curent cu existenta a aproximativ 60 de grupuri care ameninta securitatea cibernetica americana. El a refuzat sa spuna ce tari se afla in spatele acestor grupuri.

Agentia rusa pentru securitate interna FSB si-a exprimat recent interesul sa coopereze cu autoritatile americane in investigarea infractiunilor cibernetice, potrivit lui Demarest, insa el nu a legat aceasta oferta de cooperare de cazul lui Bugacev.

In schimb, China nu si-a exprimat vreun interes fata de o cooperare in acest domeniu cu Statele Unite, a mai spus reprezentantul FBI. Statele Unite au inculpat in noiembrie cinci ofiteri din armata chineza, pe care i-au acuzat de comiterea unor atacuri cibernetice asupra sistemului energetic nuclear american si industriilor metalurgica si eoliana.

Citeste si:
Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a...
Ucraina are nevoie de şapte...

Demarest a mai declarat ca FBI a aflat, la o luna dupa ce Sony Pictures a raportat primele atacuri cibernetice la scara larga, ca in spatele acestora se afla Coreea de Nord. El a anuntat ca anchetatorii nu au gasit dovezi care sa sustina acuzatii potrivit carora hackerii de la Sony Pictures ar fi fost ajutati de persoane dinauntru. FBI a repertoriat "peste 100 (de atacuri cibernetice) majore" in 2014, a precizat oficialul, adaugand ca au fost gasite dovezi ale unor colaborari din interiorul tintelor in "mai putin de o mana" dintre aceste cazuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.