Politicieni din partidele dominante spaniole au urmat exemplul "indignatilor" si Podemos si incearca sa se "reconecteze" cu masele nemultumite prin aplicatia WhatsApp.

Cu doar cateva luni inaintea alegerilor municipale din Spania, Gutiérrez Iglesias (PP, conservator), primarul localitatii Brunete, langa Madrid, si-a dus campania la "urmatoarea frontiera" - aplicatia WhatsApp. "A trecut cam o luna de cand mi-am dat numarul de telefon fiecarui locuitor" al oraselului de aproximativ 10.000 de oameni, al carui primar este din 2011, a declarat el, adaugand ca, dupa Twitter, Facebook si LinkedIn, WhatsApp - o aplicatie pentru smartphone prin care utilizatori pot trimite mesaje contactelor din agenda - este un fel de "ultima frontiera", apreciaza el.

De cand a lansat campania "Suna-ma sau scrie-mi pe telefon!", primarul isi verifica aplicatia pe telefon la fiecare ora, raspunzand imediat celor mai multe mesaje - pe care le primeste de la prima ora si pana dupa miezul noptii, scrie MEDIAFAX.

Gutiérrez Iglesias este doar unul dintre numerosii politicieni spanioli care au recurs la WhatsApp, inaintea alegerilor considerate cruciale din acest an, in incercarea de a atrage alegatori, scrie ziarul britanic The Guardian, care citeaza de asemenea cazurile lui Rubén Juan Serna la Murcia si Ramón Marcos la Madrid, ambii membri ai Uniunii Progres si Democratie (UPyD, centru), dar si pe cel al oraselului Boadilla del Monte, de la periferia Madridului, ai carui locuitori sunt invitati sa completeze online un formular pentru a discuta pe "WhatsApp cu primarul".

Initial, afirma Iglesias, era ingrijorat ca poate primi apeluri abuzive, insa cei mai multi locuitori ii pun intrebari "usoare", de exemplu despre costul inchirierii unui teren de tenis in centrul de recreere al oraselului sau sa semnaleze probleme referitoare la copaci sau pavede. De asemenea, unii locuitori l-au criticat pentru faptul ca este vizat de o procedura judiciara, in urma acuzatii potrivit carora ar fi incercat sa mituiasca un consilier din opozitie sa se alature PP, minoritar in Executivul local. "Am primit niste mesaje critice. Dar de asta suntem aici - sa ascultam poporul", declara el.

Citeste si:
WhatsApp nu va mai fi disponibil pe anumite modele de telefoane din...
WhatsApp nu va mai fi...

Singurul inconvenient, in opinia sa, este amestecarea vietii personale si profesionale. "Viata personala iti este redusa la zero", a spus el, adaugand ca "asta face parte din fisa postului".

Politicienii au recurs la WhatsApp din "necesitate", este de parere Antoni Gutiérrez-Rubí, un consultant in comunicare, in contextul in care aplicatia a fost instalata pe aproximativ 99% dintre telefoanele din Spania in ultimii patru ani. "Este fara precedent. A colonizat mesageria", a declarat el pentru ziarul britanic, care citeaza cu ironie cazul unui medic spaniol ce a diagnosticat primul caz de "WhatsAppitis" - un microtraumatism provocat de trimiterea repetata de mesaje. Campaniile socialistilor si Stangii Republicane din Catalonia au beneficiat, de asemenea, de pe urma popularitatii aplicatiei, insa in mod "pasiv", formatiunile invitandu-si sustinatorii sa se aboneze pentru a primi informatii pe WhatsApp.

Citeste si:
6 pași pentru a-ți îmbunătăți campaniile Google Ads
6 pași pentru a-ți îmbunătăți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.