Reteaua islamista Boko Haram continua sa extinda controlul teritorial in Nigeria si ar putea deschide un nou front spre Camerun, criza umanitara declansata afectand milioane de oameni.

Potrivit oficialilor nigerieni, aproximativ trei milioane de oameni sunt afectati de criza umanitara cauzata de atacurile insurgente produse in ultimii cinci ani. Grupul Boko Haram (Educatia Occidentala este Interzisa) este format din numeroase factiuni care opereaza cu un grad larg de autonomie in regiuni din nordul si centrul Nigeriei.

Institutul International Crisis Group (ICG) apreciaza ca exista sase filiale ale Boko Haram, cea mai periculoasa fiind in statul nigerian Borno.

Imediat dupa ce Boko Haram a lansat insurectia in anul 2009, serviciile de securitate nigeriene au proclamat victoria, omorand mii de combatanti ai organizatiei islamiste. Multi supravietuitori au fugit in tari precum Algeria, Sudan, posibil chiar Afganistan, unde au primit instruire militara. Ulterior, gruparea terorista s-a relansat si a inceput sa adopte metode din ce in ce mai brutale, scrie MEDIAFAX.

Potrivit analistilor, organizatia terorista islamista are in prezent peste 9.000 de membri, inclusiv copii si tineri recrutati cu forta din satele cucerite. Organizatia terorista este acuzata de actiuni de extorsiune care vizeaza banci, alte companii, oameni de afaceri si politicieni, la care se adauga rascumparari pentru rapiri, obtinand astfel zeci milioane de euro. Guvernul nigerian a instituit din 2013 starea de urgenta in trei state grav afectate de insurectia islamista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.