Curtea Suprema va decide anul acesta daca membrii cuplurilor de acelasi sex se pot casatori pe teritoriul Statelor Unite, deschizand astfel calea unei decizii istorice in legatura cu unul dintre subiectele cele mai controversate din societatea americana.

Constitutia americana garanteaza posibilitatea de a se casatori cuplurilor de acelasi sex la fel ca celor de sex opus? Aceasta este intrebarea pe care si-o va adresa, la sfarsitul lui aprilie, cea mai inalta jurisdictie din tara. Ea va raspunde la aceasta intrebare la sfarsitul lui iunie, intr-o decizie care va fi fara indoiala criciala, din cauza aplicabilitatii la nivel national.

"Pe lungul drum catre egalitatea deplina in fata legii pe care gay-ii si lesbienele l-au avut de parcurs, anuntul de astazi (vineri) al Curtii este o etapa majora", subliniaza Judith Shaeffer de la Constitutional Accountability Center. Secretarul Justitiei Eric Holder a dat asigurari ca Guvernul "va indemna Curtea Suprema sa faca din casatoria pentru toti o realitate pentru toti americanii".

"Mariajul gay este in drum catre Curtea Suprema. Sa facem zgomot! Manifestati-va, povestiti-va povestea! Meritati dreptate!", a declarat Lady Gaga intr-un mesaj postat pe Twitter.

Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala, in prezent, in 36 dintre cele 50 de state si la Washington. Insa este in continuare interzisa in 14 state. Pana in 2013, statul federal nu putea sa recunoasca in mod legal casatoriile gay incheiate in state care au legalizat-o, din cauza unei legi adoptate de Congres in 1996. Curtea Suprema a abrogat in 2013 o parte a acestei legi - Defense of Marriage Act -, deschizand de facto drepturile federale de pensionare, succesiune sau reduceri fiscale tuturor cuplurilor casatorite, indiferent ca sunt heterosexuale sau homosexuale.

De aceasta data, raspunsul Curtii va fi definitiv. Curtea, majoritar conservatoare, va audia argumentele cuplurilor homosexuale care vor sa se casatoreasca sau sa li se recunoasca mariajul in Ohio (nord), Michigan (nord), Tennessee (sud) si Kentuky (centru-est), patru state care interzic casatoria intre persoane de acelasi sex. Ea va asculta, de asemenea, autoritatile din aceste state, care considera aceste uniuni anticonstitutionale.

Efect simbolic si istoric

Insa decizia Curtii se va aplica si celorlalte zece state in care casatoria gay este ilegala si va avea, cu acest titlu, un "efect simbolic profund la nivel istoric", potrivit expertului Lyle Denniston.
Citeste si:
Un barbat din SUA, condamnat pentru uciderea a 3 homosexuali in...
Un barbat din SUA, condamnat...

"A venit timpul ca America sa nu mai fie aceasta casa divizata, atunci cand este vorba despre libertatea de a te casatori", a declarat Brian Silva, directorul Marriage Equality USA, o organizatie de sustinere a cuplurilor homosexuale. In opinia opozantilor, inalta Curte, aflata in fata unor judecati contradictorii, "are acum ocazia sa restabileasca libertatea locuitorilor statelor de a confirma casatoria ca uniune intre un barbat si o femeie", a declarat Tony Perkins, presedintele Family Research Council.

"Ne asteptam la victoria finala a democratiei, a libertatii religioase si a institutiei scumpe a mariajului care formeaza soclul societatii noastre", a declarat Brian Brown, presedintele Organizatiei Nationale pentru Mariaj.
Curtea a audiat timp de doua ore si jumatate cele doua parti, cu privire la interpretarea celui de-al 14-lea Amendament al Constitutiei pe tema casatoriei gay. Acest amendament afirma necesitatea garantarii unei protectii egale tuturor.

Citeste si:
Ciolacu: „Românii au dreptul să pună pe masă produse românești"
Ciolacu despre închiderea...

"Al 14-lea Amendament cere unui stat sa autorizeze casatoria intre doua persoane de acelasi sex? Al 14-lea Amendament cere unui stat sa recunoasca casatoria intre doua persoane de acelasi sex, daca aceasta a fost autorizata in mod legal si efectuata in afara statului?", se vor intreba cei noua judecatori, se arata intr-un document pe care acestia l-au trimis vineri presei.

In opinia avocatului Jeffrey Trachtman, un specialist in dreptul casatoriei, "acesta este un moment bun pentru a actiona" si pentru a pune capat "discriminarii in statele care continua" sa interzica aceste uniuni. Potrivit avocatului, in prezent exista mai multe state care o autorizeaza decat state care permiteau casatorii interrasiale atunci cand acestea au fost judecate conforme Constitutiei, in 1967. In prezent, "70% dintre americani, adica peste 216 milioane de persoane, traiesc intr-un stat in care exista casatoria pentru toti", si-a exprimat satisfactia Chad Griffin, presedintele Human Rights Campaign, cea mai importanta organizatie de apararea a drepturilor homosexualilor si lesbienelor.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

"Batalia se duce asupra problemei daca familiile noastre sunt egale sau sunt de mana a doua. Insa Constitutia americana nu tolereaza o cetatenie de mana a doua", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.