Cautarile au fost reluate luni dimineata in vederea gasirii avionului companiei malaysiene AirAsia care a disparut duminica in timp ce efectua zborul QZ8501 pe o ruta Indonezia-Singapore cu 162 de persoane la bord, a treia drama din acest an pentru aviatia civila malaysiana, relateaza AFP.

Cautarile au fost suspendate in noaptea de duminica spre luni. Autoritatile indoneziene - care conduc operatiunile - au anuntat reluarea acestora in Marea Javei. Malaysia, Singapore si Australia au anuntat ca participa la ele. Avionul de tip Airbus A320-220 apartinand companiei malaysiene low cost AirAsia a disparut duminica, fara urma, dupa ce s-a confruntat cu conditii meteorologice nefavorabile.

"Am reluat cautarile la ora (locala) 6.00 (1.00, ora Romaniei)", a declarat pentru AFP Tatang Zainuddin, adjunctul operatiunilor Agentiei indoneziene pentru cautare si salvare (Basarnas).

"Ne indreptam catre estul Insulei Belitung", a anuntat el. Aceasta insula indoneziana se afla in Marea Javei, in largul coastei de est a Insulei Sumatra. "Asteptam nave si avioane din Malaysia si Singapore", a adaugat Zainuddin, potrivit MEDIAFAX.

Cinci avioane indoneziene participa la operatiuni luni, inclusiv doua avioane de transport militar de tip C-130 si un Boeing 737, a declarat pentru AFP Hadi Cahyanto, un purtator de cuvant al armatei indoneziene. "Ne concentram cautarile asupra apelor situate la est si la nord de Insula Belitung", a precizat el.

La Sydney, armata australiana a anuntat ca un avion de recunoastere de tip AP-3C din cadrul Royal Australian Air Force (RAAF) a decolat de la Darwin, in sudul Australiei, pentru a participa la cautari, concentrate asupra Marii Javei.

Controlorii de trafic aerian au pierdut contactul cu zborul QZ8501 AirAsia la aproximativ o ora dupa decolarea de pe Aeroportul International Juanda de la Surabaya, in estul Insulei Java, duminica, la ora locala 5.20 (0.20, ora Romaniei). Avionul urma sa aterizeze la Singapore la ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei). Cu putin inainte de disparitia avionului, pilotii au solicitat o "deviere (de la planul de zbor) din cauza (conditiilor) meteorologice (nefavorabile), dupa care comunicatiile cu avionul au fost pierdute, in timp ce acesta inca se afla sub controlul Autoritatilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a anuntat AirAsia.

Citeste si:
Vacanța din Indonezia, un coșmar pentru Mira. Artista nu le dorește...
Vacanța din Indonezia, un...

"Nu stim inca ce s-a intamplat si vom astepta ancheta asupra accidentului", a declarat pentru presa CEO-ul AirAsia Tony Fernandes la sosirrea sa la Surubaya.

La bordul avionului se aflau 155 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un britanic, un macedonean si un cetatean din Singapore, a precizat compania. Francezul este copilotul, au anuntat autoritatile indoneziene, o informatie confirmata de catre Ministerul francez de Externe. Potrivit presei britanice, pasagerul britanic este Chi Man Choi, un om de afaceri care lucra in Indonezia pentru grupul energetic Alstom.

Ajutor international

O echipa de doi anchetatori francezi, insotita de doi consilieri tehnici de la Airbus a plecat catre Jakarta. Australia a promis, de asemenea, ajutor in anchete. Guvernul american a anuntat ca este pregatit sa asiste, in caz de nevoie, autoritatile locale. Agentia americana pentru Siguranta Transporturilor a anuntat ca ar putea sa trimita anchetatori, in cazul in care i se va solicita acest lucru.
Citeste si:
Britanic condamnat la pușcărie în Singapore pentru că a refuzat să...
Pedeapsă cruntă pentru un...

Airbusul disparut era exploatat de care AirAsia Indonesia, o sucursala a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, in Malaysia, care domina piata transportului aerian low cost din Asia de Sud-Est.

Nelinistea creste

La Surabaya, o femeie in varsta de 45 de ani a declarat pentru AFP ca sase membri ai familiei sale se aflau in avion. "Se duceau in Singapore in concediu. Ei au zburat intotdeauna cu AirAsia, fara probleme. Sunt socata de veste si foarte ingrijorata la ideea ca avinul s-ar fi prabusit", a spus ea.

Avionul disparut a fost supus unor lucrari de intretinere pe 16 noiembrie, a anuntat AirAsia, care nu a mai inregistrat niciun accident soldat cu victime pana in prezent.

2014 este deja un an negru pentru aviatia civila malaysiana, dupa pierderea a doua avioane apartinand companiei nationale Malaysia Airlines. La 8 martie, zborul MH370 disparea la putin timp dupa decolarea de la Kuala Lumpur cu destinatia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Disparitia avionului nu a fost explicata nici pana in prezent. Avionul s-ar fi prabusit in sudul Oceanului Indian, dupa ce a terminat carburantul. La 17 iulie, alt avion de tip Boeing apartinand companiei Malaysia Airlines, care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, exploda in zbor, aparent doborat de o racheta, in timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetateni olandezi.

Citeste si:
Tragedie la Seul: Peste 150 de morți după busculada de Halloween
Peste 150 de morți și aproape...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.